Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 29. 13:01

Még idén megjön az Intel grafikus maggal integrált processzora

A Digitimes iparági forrásai szerint már az idei év végén piacra kerülhet az Intel első 32 nanométeres csíkszélességgel gyártott asztali processzora, amely egy grafikus magot is tartalmaz a CPU mellett.

Az Intel várhatóan még az év vége előtt megkezdi a Clarkdale kódnevű chipjének forgalmazását, amely a vállalat első integrált CPU-GPU terméke. A Clarkdale nem egy szilíciumon, hanem egy tokban tartalmaz egy kétmagos processzort és egy grafikus magot. Az eredeti terméktervek ezt a terméket még 2010 elejére tették, a Digitimes tajvani bennfenntes forrásai szerint azonban már idén elérhető lesz és hamarosan az Intel kínálatának egyik meghatározó termékévé válik.

A vállalat február elején frissítette terméktervét, ekkor jelentette be, hogy nem kerülnek piacra a 45 nanométeres processzorral integrált GPU-k (Havendale és Auburndale), mivel a 32 nanométeres gyártástechnológia bevezetése jobban halad a vártnál. Mivel a 45 nanométeres Nehalem egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy versenyképes tömegtermék váljon belőle, az Intel a Westmere kódnevű 32 nanométeres Nehalem-változattól várja azt, hogy mainstream termékké változtassa az új mikroarchitektúrát.

A Clarkdale egy 32 nanométeres csíkszélességű, Nehalem mikroarchitektúrára épülő kétmagos, 4 megabájt cache-sel szerelt Westmere processzort taralmaz, amely a Hyper-threading révén négy párhuzamos programszál egyidejű feldolgozására képes. A tokban emellett egy kétcsatornás DDR3 memóriavezérlő és egy új fejlesztésű grafikus mag is helyet kap egy második chipen, amely még 45 nanométeres csíkszélességgel készül. A videovezérlő a jelenlegi GMA 4500 architektúrájához hasonló, de annál nagyobb teljesítményű, és kikapcsolható, vagyis a Clarkdale-alapú gépekben tetszőleges PCI Express felületű videokártyát is lehet használni, a gyártók illetve a vevők igényétől függően.

\"\"

Mivel asztali környezetben egyelőre olyan ritka a négymagos processzort kihajtó alkalmazás mint a fehér holló, az Intel inkább a kétmagos változatokra fordít figyelmet. Ennek megfelelően a Westmere nem leváltja, inkább kiegészíti a Nehalemet a palettán, a csúcskategóriában a hatmagos Gulftown érkezéséig megmarad a négymagos Core i7, amellyel a teljesítmény-igényes felhasználókat igyekszik kiszolgálni az Intel, de a mainstream kínálat gerincét már kétmagos Westmere-re épülő Clarkdale adja, kiszorítva onnan a Penryn-alapú Core 2 Duókat. A Digitimes forrásai szerint az Intel asztali szállításainak már a negyedik negyedévben tizedét adja majd a Clarkdale, 2010 első negyedére pedig már 20 százalékra emelkedik ez az arány.

A Clarkdale a 2009 második felében érkező új, mainstram asztali platform keretében debütáló Intel 5-ös sorozatú lapkaszettel működik együtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról