Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Hamarosan itt vannak a Nokia netbookjai

Bodnár Ádám, 2009. június 26. 12:41
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Már a harmadik negyedévben, azaz ősszel bemutatkozhat a Nokia netbookja, a Bloomberg értesülései szerint a finn cég már meg is bízta a tajvani Quanta Computert a számítógép gyártásával. A Quanta a világ legnagyobb szerződéses notebookgyártója, szinte az összes jelentős PC-márka számára végez bérgyártást, de okostelefonok is készülnek üzemeiben.

Mikor néhány napja az Intel és a Nokia nagyszabású bejelentésre készült, az egész iparág bizonyos volt benne, hogy a Nokia a netbook- vagy notebookpiaci belépését jelenti be, végül azonban a két cég stratégiai együttműködésről beszélt csak, mely a homályos jövőbe mutat. A legfrissebb információk szerint azonban nem kell már sokáig várnunk a Nokia PC-kre, ősszel érkeznek.

A Bloomberg úgy értesült, a finn cég ráadásul nem csak netbookot, mely valószínűleg Atomra épül, hanem egy Qualcomm SnapDragon processzorra épülő "smartbookot" is tervez, amelyet a Quanta legnagyobb vetélytársa, a Compal gyárt majd. A smartbookok egyfajta átmenetet képeznek a netbookok és az okostelefonok között, lényegében nagy kijelzővel és teljes billentyűzettel felszerelt, erősebb hardverrel kigyúrt okostelefonok. A legfontosabb különbség egy smartbook és egy netbook között hogy a smartbookokon nem asztali Windows fut, hanem valamilyen mobil platform, például Symbian vagy Android. A kategóriát megalkotó Qualcomm szerint a smartbookok akár 8-10 órán át üzemképesek és telefonálni is lehet rajtuk, persze az elsődleges felhasználás az internetezés 3G-n vagy Wi-Fi-n.

A Qualcomm SnapDragon egy ARM architekútára épülő processzoron alapuló rendszerchip család (SoC), ami azt jelenti, a Nokia okostelefonjaiban használt Symbian operációs rendszer és az arra írt szoftverek akár változtatás nélkül vagy minimális módosítások mellett futhatnának a smartbookon, így rögtön alkalmazások ezrei állhatnának a felhasználók rendelkezésére. A finn vállalat  mobilszolgáltatókkal ápolt kapcsolatait felhasználva pedig egészen alacsony áron kínálhatná netbookját és smartbookját.

Várható volt

A Nokia vezére, Olli-Pekka Kallasvuo még februárban beszélt a finn közszolgálati rádióban arról, hogy a vállalat számára logikus lépés lehet a megjelenés a notebook- vagy netbookpiacon annak érdekében, hogy azt egyfajta pufferzónaként használja az okostelefonok felé terjeszkedő PC-gyártókkal szemben. A gyorsan fejlődő okostelefonok és az egyre kompaktabb és alacsonyabb fogyasztású ultramobil számítógépek a hagyományos formátumú PC-k funkcióit egyre több területen tudják kiegészíteni vagy felváltani, ami egyszerre jelent terjeszkedési lehetőséget és fenyegetettséget a PC-márkák és -gyártók számára. Ezért a PC-gyártók is egyre inkább az okostelefonok felé fordulnak, a Nokia pozícióit fenyegetve.

 

ARM attack

Eddig három vállalat hozakodott elő olyan konkrét tervekkel, melyek ARM architektúrájú platfomjuk PC-piaci behatolásáról szólnak. Elsőként a Freescale szögezte le év elején, hogy mini notebookokat szeretne látni i.MX515 SoC-jére alapozva, melyen az Ubuntu, a Xandros és az Android is támogatott, az Adobe Flash-sel együtt. Másodikként a Qualcomm jelentkezett a két processzormagos, 1,5 gigahertzes kivitelben elérhető, 45 nanométeres Snapdragon SoC családjával. Végül harmadikként az NVIDIA érkezett a ringbe a Tegrával , melynek a konkurenciát megalázó előnyeként a GeForce grafikus magot állítja be -- akár fullHD video külső kijelzőn. Izgalmas ősz elé nézünk.

Ma már szinte az összes PC-gyártó jelen van az okostelefonok piacán, a HP már régóta kínálja iPaqjait, a pletykák szerint a Dell is hamarosan előhozakodik saját megoldásával, az Acer az E-Ten felvásárlásával tört be erre a területre, a Toshiba pedig épp a napokban dobta piacra érintőképernyős okostelefonját, a TG01-et, amelyet a jövőben továbbiak követhetnek. Az Apple iPhone-ról nem is beszélve, amely villámgyorsan szipkázza el az okostelefonok felhasználóit világszerte a piac hagyományos szereplői elől.

 

"Manapság emberek százmilliói szerzik első internetes tapasztalataikat mobiltelefonon. Ez jelzésértékű" -- mondta Kallasvuo. A Nokia jelenleg erőteljes pozíciókkal rendelkezik ezen a területen, 40 százalék feletti részesedéssel bír a mobilnetezésre leginkább használt okostelefonok piacán, Kallasvuo azonban közel sem lehet nyugodt. Az Apple iPhone 3G robbanásszerűen hatolt be a területre, és elsöprő észak-amerikai és nyugat-európai sikere révén mindössze néhány hónap alatt az elsőszámú mobilwebes eszközzé vált. Az Apple egyúttal megmutatta azt is, miként lehet PC-s felhasználói táborra alapozva gyorsan nagy jelenlétet kiépíteni a mobilpiacon.

A félvezetőgyártás-technológiai fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan az x86-os processzorok is elegendően kicsik és alacsony fogyasztásúak lehetnek ahhoz, hogy akár okostelefonokban vagy ehhez hasonló eszközökben is elterjedjenek, előbb-utóbb teljesen elmosva a határokat PC és telefon között. Nem véletlenül jelentett be stratégiai megállapodást hétfőn a Nokia és az Intel, a két cég a jövőben olyan hardver- és nyílt forrású komponensekre épülő szoftverplatform kifejlesztésén fáradozik, amelyek egy ma még ismeretlen, mobil internetezésre alkalmas termékkategória alapjául szolgálhatnak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.