Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 24. 12:02

Új információk a Windows 7-ről

A Microsoft hamarosan eltávolítja weboldaláról a Windows 7 kiadásra jelölt változatát, de telepítőkulcsokat még jó ideig kiad az RC-hez. A béta felhasználóinak viszont nem árt sietni a frissítéssel, a szoftver júliustól kétóránként leáll. Közben az is kiderült, az európai vásárlók nem tudnak közvetlenül Vistáról frissíteni.

Hamarosan használhatatlaná válik a béta

A Microsoft bejelentette, augusztus 15-ig lehet csak letölteni a Windows 7 megjelenésre szánt (RC) változatát. Ezt követően már csak fájlcserélő hálózatokon vagy egyéb úton lehet beszerezni az operációs rendszer előzetesét, de feltelepíteni még lehet és kulcsokat is ad ki a cég, ezek száma nincs korlátozva, úgyhogy aki még nem próbálta ki a Microsoft új asztali operációs rendszerét, annak sem kell kapkodnia. Az egyelőre nem világos, hogy a végleges változat október 22-ére tervezett bejelentése után is ad-e ki kulcsokat az RC-hez a Microsoft, de valószínűleg nem.

A Windows 7 Release Candidate verzióját május elején adta ki a redmondi cég, a szoftvert világszerte több millióan töltötték le. Az RC változat elméletben 2010. június 1-ig működik, azonban 2010. márciusától kezdve már kétóránkénti leállással figyelmezteti a felhasználót arra, hogy ideje áttérni a végleges változatra. A januárban kiadott béta felhasználóinak ennél kevesebb idejük van, a szoftver 2009. augusztus 1. után már nem használható tovább, a kétóránkéti leállások pedig július 1-én elkezdődnek.

A Windows 7 bétáról csak kis trükközéssel lehet RC-re upgrade-elni, a frissítőprogram ellenőrzőkódja -- mely megakadályozza, hogy a Windows 7 RC-t a béta Windows 7-re telepítsék -- egy konfigurációs fájl átszerkesztésével kiiktatható. A folyamat részletes leírása megtalálható a Windows 7 fejlesztői blogban. Közben a Microsoftnál állítólag már megtörtént a végleges, azaz boltokba kerülő Windows 7 build kiválasztása és július 13-án, azaz nagyjából három hét múlva elkészül a végleges kód. Ezt követően megkezdődik az operációs rendszer gyártása és terjesztése.

Az Internet Explorer eltávolítása lehetetlenné teszi a frissítést?

A Microsoft-közeli hírekről rendszeresen jól értesült maláj TechArp.com szerint a cég azon döntése, hogy az európai forgalomba kerülő Windows 7-változatokból kihagyja az Internet Explorert, lehetetlen helyzetbe hozza azokat a felhasználókat, akik korábbi Windowsról frissítenének. Hiába vásárol valaki upgrade változatot ugyanis, mindenképp teljes telepítést kell végrehajtania, ami az összes beállítás elvesztésével jár. Ezért az európai vásárlóknak mindenképp ajánlott majd a meglevő rendszerükről egy teljes mentést készíteni, mielőtt meglevő PC-jükre telepítik az Internet Explorer nélküli Windows 7 E-t.

Amint arról a HWSW beszámolt, az Európai Bizottság januárban hivatalosan is azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy tisztességtelenül versenyez azáltal, hogy a böngészőt beépíti a Windowsba. Erre reakcióként a Microsoft június elején határozott, hogy Európában Internet Explorer nélkül adja ki a Windows 7-et, amelyet a PC-gyártók és a fogyasztók külön telepíthetnek csak fel.

A korábbinál egyszerűbb a csomagolás

A Microsoft eközben nyilvánosságra hozta azt is, milyen csomagolásban kerül az üzletekbe a dobozos operációs rendszer. A hivatalos fotókon a korábban már kiszivárgott dobozokat láthatjuk, amelyek stílusban némiképp visszakanyarodnak a Windows XP egyszerűségéhez. Az otthoni felhasználóknak szánt Home Premium zöld, a vállalatoknak szánt Professional kék, a minden képességet tartalmazó Ultimate pedig fekete csomagolást kapott.

\"\" \"\" \"\"

A Windows 7 a Vistához hasonlóan műanyag dobozokban érkezik, azonban a csomagolás az elődénél jóval egyszerűbb kialakítású, csupán egy teljesen újrahasznosítható műanyagból készült tokból, a telepítőlemezből és a kézikönyvből áll. A Windows 7 összesen hét különféle változatban lesz elérhető, azonban csak a Home Premium, a Professional és az Ultimate kerül bolti forgalomba, a többit csak PC-re telepítve vagy mennyiségi licencben lehet megvásárolni.

Amint az ismert, a Windows 7 (és a Windows Server 2008 R2) világszerte október 22-én kerül a boltokba, Magyarországon is ekkortól lehet majd megvásárolni, ráadásul egyből magyar nyelven is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról