Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Hadrendbe állnak az amerikai cyberkatonák

Dojcsák Dániel, 2009. június 24. 13:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Robert Gates, az Egyesült Államok védelmi minisztere tegnap hivatalosan is bejelentette a múlt hónapban még csak homályos utalások szintjén említett új katonai parancsnokság megalakulását, melynek feladata az USA cyber-biztonságának megteremtése lesz.

A kedden hivatalosan bejelentett szervezet illeszkedik Barack Obama terveibe, mely szerint magasabb szintre kell emelni és központi felügyelet alá kell vonni a katonai számítógépes hálózatok védelmét.

Idén októbertől már csatasorba is áll majd a Pentagon Stratégiai Parancsnokságának részeként működő Cyber-biztonsági Parancsnokság, igaz a teljes tervezett kapacitást csak 2010 októberére érik majd el. A Pentagon szóvivője, Eric Butterbaugh, a légierő alezredes szerint "ez egy belső átszervezés, melynek lényege, hogy jobban ráirányítsa a fókuszt a katonai hálózatokra, megerősítse és korszerűsítse a Pentagon cyber-képességeit egy egységes parancsnokságon belül". A szervezetet Keith Alexander altábornagy, a National Security Agency (NSA) jelenlegi vezetője irányítja majd.

A Pentagon már eddig is megkapta a kormányzat informatikai biztonsági büdzséjének nagy részét, s már jelenleg is több ezer, "internetes hadviselésre" kiképzett szakemberrel rendelkezik, akik most zömmel az új szervezet ernyője alá kerülnek. Gates tervei szerint a jövőben évi 200 új "cyberbiztonsági" tisztet képez majd ki a Pentagon.

Összehasonlításképp: a Department of Homeland Security (belbiztonsági minisztérium) mindössze 100 dedikált alkalmazottal rendelkezik a civil hálózatok védelmére, s még a jövőre tervezett 260-as szám elérésével is jóval elmaradnak a most létrejövő parancsnokság méretétől. Az illetékesek hangsúlyozták,  Pentagon részeként most létrejövő szervezet kizárólag a katonai célú hálózatok védelmével foglalkozik, a polgári infrastruktúra védelme továbbra is a belbiztonsági minisztérium feladata lesz, tehát a hadsereg továbbra sem figyel meg civil hálózatokat.

A Pentagon, illetve a védelmi miniszter kommunikációjában ezúttal sem esett szó arról, hogy az új szervezet a védekezés és elhárítás mellett milyen szerepet kaphat esetleges támadások során.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.