:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 24. 10:50

Új üzleti netbook a HP-tól

Üzleti netbookot dobott piacra a HP, a Mini 5101 szíve a nöbbi netbookhoz hasonlóan Intel Atom processzor, azonban anodizált alumíniumból készült háza, magnézium váza és stílusos kialakítása egyértelműen a fogyasztói modellek fölé emelik.

Az 1,1 kilogrammos gépben egy 10,1 hüvelykes, LED-háttérvilágításos kijelző kapott helyet, amelynek felbontása 1366x768 pixel is lehet. Az 1,66 GHz-es Atom N280 processzor mellé 1 vagy 2 gigabájt memória kérhető, a háttértár legfeljebb 320 gigabájtos, percenként 7200-at pörgő merevlemez, illetve 80 vagy 120 gigabájtos SSD lehet. A 802.11a/b/g/n szabványokkal kompatibilis Wi-Fi és a Bluetooth 2.0 az alapfelszereltség része, felárért pedig HSPA-modem is rendelhető. A Mini 5101-et négy- vagy hatcellás akkumulátorral lehet rendelni, utóbbival akár 8 órás üzemidőt is el lehet érni -- állítja a HP.

Ami a Mini 5101-et megkülönbözteti a netbookok szürke tömegétől, az egyértelműen a kidolgozás és a HP igyekezete arra, hogy a gépet üzleti környezetben is lehessen használni -- ennek jegyében a gép hatalmas billentyűzetet kapott, ami a vállalat szerint megfelelő akár hosszabb dokumentumok begépelésére is. A Mini 5101 emellett cseppálló billentyűzetet kapott kopásálló gombokkal, illetve olyan magnéziumötvözetből készült vázat, amely általában az üzleti noteszgépek sajátja. Szintén az üzleti noteszgépekre jellemző képesség a merevlemez rázkódás elleni védelme, illetve az előre telepített Disk Sanitizer, amellyel a tárolt adatokat örökre törölni lehet.

\"\"

A HP talán az egyetlen PC-gyártó a világon, amely üzleti felhasználóknak kínál netbookot. Az első ilyen termék a Mini 2133 volt, amelybe még VIA C7 processzor került, ennek lassúságát és melegedését azonban még a szokásosnál nagyobb felbontású képernyő és az aluház sem tudta a felhasználókkal feledtetni. Ezt követte az év elején piacra dobott Mini 2140, amely 9 helyett már 10 hüvelykes kijelzővel rendelkezett és Intel Atom processzorra épült, majd nem sokkal később jött az átdolgozott külsejű Mini 1101.

A HP Mini 5101 Windows XP, Windows Vista, FreeDOS vagy SUSE Linux Enterprise Desktop operációs rendszerrel rendelhető, az árak 449 dollártól (mai árfolyamon 89 ezer forinttól) indulnak, de ezen jócskán emelnek az olyan extrák mint az SSD.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.