:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 23. 15:17

Megkezdhetik a felkészülést a Windows 7-re a vállalatok

A MIcrosoft csendben kiadta a Microsoft Assessment and Planning (MAP) Toolkit 4.0 bétaváltozatát, amely már támogatja a Windows 7-et, a Windows Server 2008 R2-t, valamint a Hyper-V for Windows Server 2008 R2-t is. A szoftver segítségével a vállalatok feltérképezhetik a hálózatukat annak érdekében hogy felkészüljenek az új termékek bevezetésére.

A MAP Toolkit lényegében arra szolgál, hogy egy szervezet feltérképezze saját eszközparkját. A szoftver segítségével külön agentek telepítése nélkül készíthető hardverleltár a PC-kről és szerverekről, majd az információk birtokában a szoftver azt is képes meghatározni, a jelenleg használt eszközök közül melyek kompatibilisek a Microsoft termékeivel. A MAP Toolkit 4.0 béta a korábbi szoftverek (Windows Vista, SQL Server 2008, Office 2007, stb.) már tartalmazza a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 futtatásához szükséges adatokat is, így felhasználható ezeknek az operációs rendszereknek a bevezetése előtti ellenőrzéshez, a migráció tervezéséhez.

A Microsoft szoftvere részletes jelentést ad a hálózatban talált PC-kről és szerverekről, amelyből megtudható hogy mely gépeken milyen operációs rendszer fut jelenleg, milyen hardverek találhatók benne, mely operációs rendszerek futtatására alkalmas a konfiguráció. Szerverek esetében a MAP Toolkit képes megjeleníteni a gépek kihasználtságát, ez alapján a cégek dönthetnek virtualizáció bevezetése mellett. Az SQL Servereket is feltérképezi a MAP Toolkit és megjeleníti, hogy az adott gépen be lehet-e vezetni a SQL Server legújabb változatát. A MAP Toolkit 4.0 béta már a VMware hosztokat és vendégeket is számba veszi.

PC-k esetén a szoftver az operációs rendszer feltérképezi a gépeken futó Office verzióját is, emellett megjeleníti a biztonsággal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, így például megtudható hogy az adott gépen fut-e víruskereső és annak adatbázisa rendszeresen frissül-e, vagy hogy be van-e kapcsolva rajta tűzfal. A termék emellett a PC-k és szerverek energiatrakarékossági beállításairól is képes jelentést készíteni, emellett meg tudja becsülni, hogy esetleges módosításokkal, a szerverek esetén pedig virtualizáció bevezetésével mennyi energiát lehetne megtakarítani.

A MAP Toolkit 4.0 leváltja a korábbi Windows Vista Hardware Readiness Assessment Toolt is egyben, emellett említésre méltó, hogy a terméket integrálták egy virtualizációs megtérülésszámító szoftverrel (Microsoft Integrated Virtualization ROI Calculator), amellyel így anélkül lehet a virtualizáció bevezetésével kapcsolatos megtérülési mutatókat számolni, hogy az adatokat kézzel kellene felvinni. A MAP Toolkit 4.0 bétát bárki elérheti a Microsoft weboldaláról, a letöltéshez csupán egy működő Live ID szükséges.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.