Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 20. 10:37

Magabiztosan menetel előre a Microsoft

Történetének egyik legnagyobb termékrajtjára készül a Microsoft, de a cég korábbi generációs termékei is jól fogytak az első naptári negyedévben, ahogy a vállalati ügyfelek folytatták üzleti PC-ik cseréjét és új szervertermékeket is vásároltak.

Nincs nyoma a Microsoft kifulladásának, hiába áll küszöbön a Windows 8, az Office 15 és az új Windows Server rajtja, az előző generációs megoldások iránt is erős a kereslet. A redmondi cég növelni tudta bevételét, profitja azonban enyhén csökkent - ez azonban a tavalyi azonos negyedévben elkönyvelt egyszeri adójóváírás számlájára írható. Az eredmények jobbak a vártnál, a cég jutalma több mint 3 százalékos részvényárfolyam-növekedés a kereskedés utáni órákban.

Jól fogytak a vállalati termékek

Az Xboxszal foglalkozó részleget leszámítva minden üzletág bevételnövekedést ért el a Microsoftnál az első naptári negyedévre eső harmadik pénzügyi negyedévben. A Windows-üzletágnál a forgalom 4 százalékkal 4,62 milliárd dollárra emelkedett, ami felülmúlja a PC-piac növekedésének ütemét. A Microsoft tájékoztatása szerint erős volt a kereslet a vállalati ügyfelek részéről a Windows 7 iránt, a mennyiségi licencszerződések terén kétszámjegyű százalékos növekedést könyvelhetett el a cég. A nagyvállalati PC-knek ma már mintegy 40 százaléka futtat Windows 7-et, két év múlva teljesen el fog tűnni a Windows XP - igaz, 2014 tavaszán teljesen megszűnik hozzá a támogatás is. A divízió üzemi eredménye majdnem 6 százalékkal 2,9 miliárd dollár fölé javult, köszönhetően a termékmix kedvező alakulásának.

A PC-piac gyengélkedését kiválóan ellensúlyozta a két, kimondottan vállalati részleg. Az Office-ért is felelős Business Divisionnél 9 százalékkal, a szervertermékekkel és fejlesztői eszköközkkel foglalkozó Servers and Tools részlegnél pedig 14 százalékkal emelkedett a bevétel, ami a cég szerint az Office 2010 folyamatos térnyerésének, a SharePoint, Exchange és Lync sikerének köszönhető, valamint az új SQL Server megjelenésének, a System Center felügyeleti termékcsalád iránti kereslet erősödésének, de a Windows Server 2008 R2 is népszerű, ahogy a piacon folyamatosan teret nyernek az x86 szerverek a RISC/UNIX dobozok kárára. A Business Division üzemi eredménye több mint 13 százalékkal 3,7 milliárd dollárra javult, a szerverrészlegnél pedig 28 százalékkal 1,7 milliárd dollár fölé erősödött.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Továbbra is szenved a Google szorításában az Online Division, amelynél ugyan a hirdetési bevételek növekedésének köszönhetően 9 százalékkal 707 millió dollárra emelkedett a bevétel, de a folyamatos invesztíciók miatt az üzemi veszteség még mindig hatalmas, 479 millió dolláros - igaz, ez közel 300 millióval kevesebb mint egy évvel korábban.

Gyengécske Xbox 360

Az egyetlen, bevételcsökkenéssel záró üzletág az Entertainment and Devices volt. Egy éve a Kinect korábbi rajtja miatt a szokásosnál jóval több, 2,7 millió Xbox 360-at adott el a Microsoft, most csak 1,4 millió sikerült - igazán ütős játék nem jelent meg Xboxra ebben a negyedévben, a hatalmas reklámkampánnyal beharangozott Kinect Star Wars csak áprilisban rajtolt, így nem tudott segíteni a negyedéves számokon. Az üzletág bevétele 16 százalékkal 1,62 milliárd dollárra csökkent, üzemi eredménye 229 milliós mínuszt mutatott a tavalyi 210 milliós profittal szemben.

A Microsoft 17,4 milliárd dolláros bevétellel zárta az időszakot, ez éves szinten 6 százalékos növekedésnek felel meg, üzemi eredménye eközben 12 százalékkal 6,4 milliárd dollárra ugrott. A nettó profit enyhe, 2 százalékos csökkenést mutatott ugyanakkor, amelynek oka a tavalyi harmadik pénzügyi negyedévben elkönyvelt 461 millió dolláros adóvisszatérítés, ezt leszámítva a nettó profit majdnem 10 százalékkal 5,11 milliárd dollárra emelkedett. Az erős eredményeknek és a jó kilátásoknak örültek a befektetők, a Microsoft-papírok árfolyama több mint 3 százalékot erősödött a tőzsdén a hírek után.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról