Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 19. 16:35:00

Rejtvény a beugró az IBM 48 órás programozóversenyére

Az IBM októberben rendezi 48 órás programozóversenyét, amelyen magyar felsőoktatási hallgatók vehetnek részt. Idén mobiltelefonra is fejleszteni kell.

Az IBM idén is megrendezi 48 órás programozóversenyét, amelyre egyetemistákat, főiskolásokat vár. A kétnapos megmérettetésre októberben kerül sor, de már lehet regisztrálni a www.ibmprogramozobajnoksag.hu oldalon, ahol a látogatóknak először egy rejtvényen kell túljutnia, ezt követően a felkészüléshez hasznos szoftvereket és háttéranyagokat tölthetnek le. A nevezés csak szeptemberben nyílik, az első 20 csapat jelentkezését fogadják el a szervezők.

A bajnokságon a hallgatóknak háromfős csapatokban, egy való életből vett probléma minél tökéletesebb megoldására kell törekedniük. Az alkalmazásnak az IBM WebSphere alkalmazás vagy portál szerveren kell futnia. Tervezéséhez és fejlesztéséhez az IBM Rational Software Architectet használhatják. Idén a verseny érdekessége, hogy az alkalmazásnak részben egy Nokia E71-es mobiltelefonon is működnie kell majd, ezért a versenyben való sikeres szerepléshez elengedhetetlen a mobil technológiák (Symbian, J2ME) ismerete.

A programozóversenyre olyan csapatok jelentkezhetnek, amelyek minden tagja ugyanannak a hazai, akkreditált felsőoktatási intézménynek a hallgatója. A szervezők minden versenyző részére biztosítanak egy számítógépet, amelyre előzetesen feltelepítik a használható szoftvereket (Rational Software Architect, WebSphere Portal, DB2), emellett csapatonként egy Nokia E71 okostelefont, ezeken kell a feladatokat megoldani. Ellentétben a BME 24 órás programozóversenyével, itt a szervezők által biztosított számítógépekről elérhető lesz az internet, azonban minden csapatnak le kell adnia, mely domainekhez akar hozzáférni, ezeken kívül minden kommunikáció tiltott lesz, mint ahogy a mobiltelefonálás is. A helyszín elhagyása is a csapat kizárását vonja maga után. A versenyzők a megadott fejlesztési környezetre telepíthető kiegészítő szoftvereket, dokumentációkat, előre elkészített komponenseket hozhatnak magukkal.

A győztesek notebookokat és Nokia okostelefonokat vihetnek haza, emellett az IBM állásajánlattal és gyakornoki programban való részvétellel is megkeresheti a csapatokat.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 26. 07:39

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.