Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 13. 15:41

A leggyorsabb 2 terabájtos szerver merevlemezt kínálja a Hitachi

Az asztali verziókat követően piacon vannak a Hitachi vállalati célú 2 terabájtos meghajtói, melyek 7200-as percenkénti fordulatot tesznek. Az Ultrastar A7K2000 a vállalat szerint a maga nemében egyedülálló módon ötvözi az extrém kapacitást a sebességgel.

Az új Ultrastar meghajtók a hasonló Deskstar HD32000IDK7 modelleket követik. A technológiai alap, mely a 3,5 hüvelykes formátumú meghajtókban tányéronként 500 gigabájtos kapacitást biztosít, természetesen azonos, a különbség a működési megbízhatósággal szemben támasztott magasabb követelményekben van, hogy a szerverekben, tárolókban vagy munkaállomásokban fellépő terhelést tartósan elviselje.

A SATA felületű Ultrastar 1,2 millió órás MTBF mutatóval bír, vagyis statisztikailag ennyire becsülhető a két meghibásodás közt átlagosan eltelt üzemidő - ez közel 137 év folyamatos működés. Ezen túlmenően a meghajtó hardveres titkosításra is képes teljesítményvesztés nélkül, és csak a megfelelő kulcs birtokában nyerhetőek ki az adatok, ami egyszerűvé teszi az adatok megsemmisítését is, hiszen csak a kulcsot kell törölni, nem 2 terabájt adatot.

Az A7K2000 megduplázza elődje, az A7K1000 kapacitását, ugyanakkor csak a Western Digital és Seagate mögött harmadikként éri el 2 terabájtos lélektani küszöböt. Ezt ellensúlyozandó a leginkább archiválásra, backupra vagy nagyméretű adattárházakba javasolt HDD 7200-as fordulatú, míg riválisainak fordulatszáma 5400 és 7200 közt dinamikusan alakul, és inkább a fogyasztói piacot célozzák meg. A Hitachi ráadásul állítja, fogyasztásban is kedvezőbbet kínál. A magasabb adatsűrűségnek köszönhetően elődjénél sokkal gyorsabb, két és félszeres átviteli sebességet kínál, miközben fogyasztása is csökkent némileg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról