Szerző: Koi Tamás

2009. június 17. 14:37

Brutális áron kerül forgalomba az ASUS elképesztő teljesítményű videokártyája

Elképesztő teljesítményre lesz képes, és ennek megfelelően elképesztő összegbe is kerül majd az ASUS \"Republic of Gamers\" (ROG) komponens-sorozatának legújabb tagja, a ROG Mars Limited Edition videokártya. A két csúcskategóriás GeForce lapkát integráló vezérlőért annyit kell majd fizetni, mint egy jobb notebookért, ráadásul a teljesítményhajhász játékosok akár kettő ilyen szörnyeteget is beépíthetnek a számítógépükbe.

Az először a Computex kiállításon bemutatott csúcskategóriás videokártya méltán viselheti a világ leggyorsabb PC-s grafikus gyorsítója címet, a két GeForce GTX 285 lapkát tartalmazó bővítőkártya brutális teljesítményével bármelyik konkurens megoldást legyőzi. Az NVIDIA-nál házon belül ilyen lehetséges konkurencia a GeForce GTX 295, a ROG Mars Limited Edition azonban az ASUS saját mérése szerint ezeknél is 23 százalékkal gyorsabb.

A két, 55 nanométeres gyártástechnológiával készülő G200b grafikus processzor a gyári referenciaértékeknek megfelelően működik az ASUS limitált szériás ikerprocesszoros kártyáján, azaz a grafikus magok 648 MHz-en ketyegnek és egyenként 480 stream processzort tartalmaznak (ezek órajele 1476 MHz). A GPU-k köré összesen 4 gigabájtnyi, 2484 MHz-es órajelen járó GDDR3 videomemória szerveződik, melyet 512 bit széles sínen érnek el a processzorok.

\"\"

Az új videokártya-szörnyeteg tehát éppen olyan gyors lesz, mint két, SLI-üzemmódba kapcsolt GeForce GTX 285, ráadásul a ROG Mars Limited Edition-ból akér kettő is összekapcsolható SLI üzemmódba, ezzel négy, már egyenként is bivalyerős GPU erejét egyesítve. A GeForce GTX 285-ből egyébként az NVIDIA szerint nem lehet négyet összekapcsolni, ráadásul az ikerchipes GeForce GTX 295 sem támogat négyprocesszoros üzemmódot, az ASUS-nak azonban a jelek szerint sikerült felülkerekednie ezeken a technikai korlátokon.

Más kérdés, hogy aki két ROG Mars Limited Edition videokártyát kíván vásárolni, annak kisebb vagyont kell erre a célra elkülönítenie, ráadásul gyorsnak is kell lennie, a vezérlőből ugyanis mindössze ezer, számozott darab készül. Az ASUS magyarországi képviseletétől megtudtuk, hogy a monstrum hazánkban is forgalomba kerül majd -- a júliustól kapható kártyának még nincs megállapított ajánlott fogyasztói ára, a gyártó hazai képviseletének illetékese csak annyit árult el, hogy ROG Mars Limited Edition több mint háromszázezer forintba kerül majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról