Szerző: Koi Tamás

2009. június 17. 14:37

Brutális áron kerül forgalomba az ASUS elképesztő teljesítményű videokártyája

Elképesztő teljesítményre lesz képes, és ennek megfelelően elképesztő összegbe is kerül majd az ASUS \"Republic of Gamers\" (ROG) komponens-sorozatának legújabb tagja, a ROG Mars Limited Edition videokártya. A két csúcskategóriás GeForce lapkát integráló vezérlőért annyit kell majd fizetni, mint egy jobb notebookért, ráadásul a teljesítményhajhász játékosok akár kettő ilyen szörnyeteget is beépíthetnek a számítógépükbe.

Az először a Computex kiállításon bemutatott csúcskategóriás videokártya méltán viselheti a világ leggyorsabb PC-s grafikus gyorsítója címet, a két GeForce GTX 285 lapkát tartalmazó bővítőkártya brutális teljesítményével bármelyik konkurens megoldást legyőzi. Az NVIDIA-nál házon belül ilyen lehetséges konkurencia a GeForce GTX 295, a ROG Mars Limited Edition azonban az ASUS saját mérése szerint ezeknél is 23 százalékkal gyorsabb.

A két, 55 nanométeres gyártástechnológiával készülő G200b grafikus processzor a gyári referenciaértékeknek megfelelően működik az ASUS limitált szériás ikerprocesszoros kártyáján, azaz a grafikus magok 648 MHz-en ketyegnek és egyenként 480 stream processzort tartalmaznak (ezek órajele 1476 MHz). A GPU-k köré összesen 4 gigabájtnyi, 2484 MHz-es órajelen járó GDDR3 videomemória szerveződik, melyet 512 bit széles sínen érnek el a processzorok.

\"\"

Az új videokártya-szörnyeteg tehát éppen olyan gyors lesz, mint két, SLI-üzemmódba kapcsolt GeForce GTX 285, ráadásul a ROG Mars Limited Edition-ból akér kettő is összekapcsolható SLI üzemmódba, ezzel négy, már egyenként is bivalyerős GPU erejét egyesítve. A GeForce GTX 285-ből egyébként az NVIDIA szerint nem lehet négyet összekapcsolni, ráadásul az ikerchipes GeForce GTX 295 sem támogat négyprocesszoros üzemmódot, az ASUS-nak azonban a jelek szerint sikerült felülkerekednie ezeken a technikai korlátokon.

Más kérdés, hogy aki két ROG Mars Limited Edition videokártyát kíván vásárolni, annak kisebb vagyont kell erre a célra elkülönítenie, ráadásul gyorsnak is kell lennie, a vezérlőből ugyanis mindössze ezer, számozott darab készül. Az ASUS magyarországi képviseletétől megtudtuk, hogy a monstrum hazánkban is forgalomba kerül majd -- a júliustól kapható kártyának még nincs megállapított ajánlott fogyasztói ára, a gyártó hazai képviseletének illetékese csak annyit árult el, hogy ROG Mars Limited Edition több mint háromszázezer forintba kerül majd.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról