:

Szerző: Koi Tamás

2009. június 18. 16:12

Nyíltabb, befogadóbb internetszabályozást sürget az Európai Bizottság

Fokozott átláthatóságot és többoldalú elszámoltathatóságot sürget az Európai Unióban végrehajtó szerepet betöltő Európai Bizottság ma közzétett, az internet szabályozásával foglalkozó stratégiai dokumentuma. A Bizottság egyetért azzal, hogy az internet irányítását továbbra is magánszervezetek (mint például az Egyesült Államokban működő ICANN) végezzék, de ezeknek elszámoltathatónak, és a kormányoktól függetlennek kell lenniük.

A Bizottság mai állásfoglalásában lényegében megismételte Viviane Reding uniós távközlési biztos májusi nyilatkozatát, melyben a politikusnő kifejtette, hogy az internetes legfelső szintű domaineket kiosztó ICANN egy a jelenleginél rugalmasabb, számonkérhető és demokratikusabb nemzetközi szervezetté kell váljon a jövőben. \"Hosszú távon nem védhető az a helyzet, hogy az internet egy százmilliókat érintő tulajdonságát egyetlen állam kormányához kötődő szervezet felügyelje és szabályozza\" -- emelte ki májusban Reding.

Kell az ICANN, de máshogy

Az ICANN és az amerikai kormány között létrejött kétoldalú megállapodás 2009 szeptemberében esedékes lejárata kapcsán a Bizottság ma megállapította, hogy ennek a magánszektorbeli kezdeményezésnek továbbra is kulcsszerepet kell betöltenie, ám a működési szabályokat nemzetközi szinten folytatott párbeszéden alapuló világos iránymutatásokban kell meghatározni. Az EU végrehajtó szerve ezzel együtt hangsúlyozta, hogy az internet jövőbeli szabályozásának kidolgozása során figyelembe kell venni olyan alapelveket, mint az emberi jogok és a szólásszabadság tiszteletben tartása, illetve az internet stabilitásának és biztonságának megóvása.

A Bizottság a mai napon közzétett, \"Az internet szabályozása: a következő lépések\" című közleményében javaslatokat fogalmazott meg az internet szabályozásának nyíltabbá, átláthatóbbá és befogadóbb jellegűvé tételére. A fő célkitűzés tehát az elszámoltathatóság elérése, értve ezalatt mind a belső elszámoltathatóságot (az ICANN döntéshozó szervei és általános szervezeti felépítése), mind pedig a nyilvános elszámoltathatóságot (a világ valamennyi országával szemben érvényesülő többoldalú elszámoltathatóság).

Ez azt is jelenti, hogy a szabályozási szervek döntései által érintettek számára biztosítani kell a független bíróság előtti fellebbezés lehetőségét. A Bizottság azt is javasolta, hogy a hálózat irányítását állami hatóságok által meghatározott keretek között működő magánszervezetek végezzék, de a napi működést illetően a kormányoknak ne legyen beavatkozási joguk.

Európa és Ázsia kéz a kézben

A felvetés indokoltságát az európai álláspont szerint az is alátámasztja, hogy a következő egymilliárd internetfelhasználó főleg a fejlődő országok lakosai közül fog kikerülni. A Bizottság ma kijelentette, hogy nemzetközi partnerek bevonásával az EU-nak tárgyalásokat kell kezdeményeznie ezekről a kérdésekről, illetve az internet előre nem látható rendszerhibákkal vagy szándékos támadásokkal szembeni ellenálló képességét fokozó lehetséges módozatokról.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.