Szerző: Koi Tamás

2009. június 17. 11:11

Elkészült a Firefox 3.5 kiadásra jelölt változata

Hosszú tesztelési folyamat végéhez közeledik a Mozilla, elkészült a Firefox webböngésző új, 3.5-ös verziójának első, kiadásra jelölt változata. A fejlesztés elhúzódása miatt szinte biztos, hogy a nagyközönség számára készülő végleges verzió nem készül már el az első félévben.

A kiadásra jelölt változat egy héttel a legutóbbi, szűk tesztelői kör számára kiadott 3.5 \"Preview\" után érkezett meg -- akkor csak a legutóbbi, negyedik bétát használó felhasználók tudták frissíteni a böngészőt. A Mozilla weboldalán egyelőre nem helyezett el letöltési linket az RC1-es tesztverzióhoz (innen továbbra is csak a negyedik bétát lehet letölteni), a honlapon található információk alapján valószínűsíthető, hogy a Firefox 3.5 RC1 kódja egyezik a múlt héten kiadott Preview verzióval.

Az új tesztváltozat kapcsán konkrét változásokról nem ír a Mozilla, mindössze annyi derül ki a rövid leírásból, hogy a Firefox 3.5 RC1 stabilabb lett a korábbi tesztváltozatoknál, több hibát kijavítottak az új, TraceMonkey nevű JavaScript-motorban és a privát böngészési funkcióval kapcsolatban. Bár a fejlesztők hangsúlyozzák, hogy a Firefox 3.5 RC1 továbbra is tesztváltozat, a böngésző ettől függetlenül alkalmas akár mindennapi használatra is. Aki úgy dönt, hogy frissít a legújabb tesztverzióra, jó ha felkészül rá, hogy több kiegészítő nem kompatibilis még az új verzióval.

A Firefox 3.5 fejlesztése elsősorban az új, korábbinál gyorsabb JavaScript-motorral kapcsolatos fejlesztések elhúzódásának köszönhetően tart jóval tovább a vártnál. A Mozilla október közepén adta ki a böngésző első bétáját, december közepén pedig a másodikat. A harmadik bétaváltozat megjelenését eredetileg január közepére datálták, de csak két hónap csúszással jelenhetett meg, A negyedik béta április végén készült el. Azt egyelőre nem tudni, hogy készül-e újabb kiadásra jelölt verzió a böngészőből. Az új Firefox végleges változata az eredeti tervek szerint az első negyedévben jelent volna meg.

A Firefox 3.5 RC1 egyelőre csak a Mozilla FTP-szerveréről érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról