Szerző: Bányai György

2009. június 17. 13:28

Végre megérkezett az Olympus mikronégyharmados fényképezője

Az Olympus hónapokkal a Panasonic után hivatalosan is bejelentette saját mikronégyharmados gépvázát, mely a kiváló képminőséget kompakt kivitelben kínálja. A fényképező rázkódásvédett érzékelőjével 12 megapixeles képeket, 720p videókat készít és 12-42 milliméteres optikát tartalmazó kitben is meg lehet vásárolni.

Az Olympus épp 50 éve mutatta be Yoshihisa Maitani által tervezett, legendás Pen filmes fényképezőgép sorozatát, melyhez a most bejelentett mikronégyharmados E-P1 olyannyira hasonlít, mint a 66-os Ford Mustangra annak jelenleg futó, friss változata. Az E-P1 az Olympus első mikronégyharmados gépe, benne 12 megapixeles LiveMOS képérzékelő található, melyet szenzoreltolás elvén üzemelő rázkódásvédelemmel is megtámogattak. A szenzorhoz TruePic V képfeldolgozó áramkör kapcsolódik, az érzékenység pedig ISO100 és ISO 6400 között állítható. A fém burkolatban csillogó E-P1 képérzékelőjének tisztaságára ultrahangos portalanító ügyel.

\"\"

A 121x70x36 milliméteres fényképezőgép a felvételeket JPEG-formátum mellett a mélyebb utómunkálatok kedvéért tömörítetlen RAW-ban is el tudja menteni. A videofelvételeket 1280x720 képpontos felbontásban 30 kép másodpercenkénti frissítés mellett 7 percnyi hosszban (640x480 képpontos felbontás esetén a hossz 14 perc) készithetjük, tehát a klipek hossza nem a kártya méretétől függ egyedül.  A tárolás ennél a gépnél már csak az SD/SDHC-kártyák feladata, ebbe a modellbe a gyártó már nem épített xD-kártyafoglalatot. Sajnos a hátoldali 3 hüvelykes, 230 ezer képpontos kijelző az egyedüli lehetőség a komponáláshoz, melyet kiváltani csak a külön kiegészítőként megvásárolható átnézeti kereső vakupapucsba illesztésével lehet.

\"\"

A magyar nyelvvel is kiegészített Olympus E-P1 beépített villanóval sem rendelkezik, a külső fényforrást is a vakupapucsba kell csúsztatni, amelyet sötétben, -- amikor a kijelző nem ad már elég részletes képet -- szívesen foglalna el az optikai kereső is. A fényképezővel természetesen manuális üzemmódban is fotózhatunk, a zár és a blende értékeire hatással lehetünk, emellett 13 körülményt átfogó témaautomatikát is aktiválhatunk. A sorozatfelvételek során 3 kép készül másodpercenként. Az E-P1 az elkészült képeket TV-készülékre is kiküldheti, erre HDMI-kimenet használható. 

A fényképezőgép mellé az Olympus jópár optikát kínál majd, köztük a 17 milliméteres fix gyújtótávolságút és a 14-140 milliméteres objektívet is, de adapter használata mellett a gazdag négyharmados kínálatból is bőséggel lehet válogatni. Az Olympus E-P1 14-42 milliméteres, F3,5-5,6 fényerejű Zuiko optikával is megvásárolható lesz, a készletért 800 dollárt kell fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról