Szerző: Dojcsák Dániel

2009. június 16. 14:43

Elkapkodták az Amazon új könyvolvasóját

Elkapkodták az új Kindle DX olvasókat, az első szállítmány Kindle DX olvasó mindössze három nap alatt elfogyott. Az online áruház múlt hét végén kezdte el árusítani az eszközt, s 72 órával később kénytelenek voltak leállítani a megrendeléseket, mert minden rendelkezésre álló darab elfogyott.

A Kindle DX a korábbi modellekhez képest egy jóval univerzálisabb és használhatóbb elektronikus könyvolvasó, kijelzőjének átmérője 9,7 hüvelyk (24,6 cm) átmérőjű, azaz közel akkora, mint egy A5-ös méretű lap. A megjelenés előtt a cég már promótálta a terméket, s bejelentette, hogy az egyik kulcs felhasználási terület a felsőoktatás lesz, amit nem csak a nagyobb mérettel, de a jegyzetletöltés funkció támogatásával is segítene az Amazon.

Az eredeti, 6 hüvelykes kijelzővel rendelkező Kindle-t leváltó Kindle DX a nagyobb méret mellett PDF-támogatást, forgatható képnézetet és fejlettebb böngészőt is hozott magával. Igaz az eredeti 359 dolláros ár helyett 489-et kell letennie annak, aki venni szeretne belőle egyet.

A hirtelen fogyásnak tehát lehet alapja, hisz az érdeklődés látszólag nagy volt a készülék iránt az Egyesült Államokban a megjelenés előtt, arról viszont az Amazon nem nyilatkozott, hogy pontosan hány darabos indulókészlettel vágtak neki az értékesítésnek. Az üres (virtuális) polcokról szóló hír akár figyelemfelkeltés is lehet, amivel azt próbálják elhitetni a vevőkkel, hogy több év langyos figyelem után most jött el az idő, amikor mindenkinek elektronikus olvasót kell vennie.

Sőt, arról sincs információ, hogy eddig összesen mennyi Kindle-t értékesített az Amazon, de annyit elárult a cég, hogy a Kindle-re is letölthető könyvek esetében inden harmadik példányt már elektronikus formában értékesíti. Ha az érdeklődés továbbra is fennmarad, s az értékesítés holnapi tervezett újraindítása után is tartja tempóját, akkor az Amazon sikerrel előzheti be a Sony-t, illetve a Plastic Logic nevű céget, ami csak az év második felében tervezi piacra dobni a DX-hez hasonló eszközét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról