:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. június 15. 18:18

Az IBM óriási cloud computing bejelentés előtt áll

AZ IBM több új cloud computing terméket és szolgáltatást is bejelent a napokban -- tudta meg a New York Times, továbbá lehull a lepel az új cloud kutatási projektjeiről is. Nem ez lenne az első eset, hogy az IBM belépése egy új területre, óriási, világraszóló lökést ad egy témának, elég csak a Linux vállalati felhasználására vagy magára a PC-re gondolni.

Nagy cég, nagy bejelentés

Ezen a héten újra megtörténhet, hogy egy egyébként éledező, izgő-mozgó új üzleti területre belép az IBM, s ezzel szökőárszerű folyamatokat indít el. A cloud computingba eddig fektetett energiáinak első gyümölcsei közt néhány induló hardver, szoftver és szolgáltatás kap helyet, melyet a fejlesztők és a tesztelők látnak majd örömmel. Emellett nyilvánossá válik az IBM cloud computing roadmap-je, magabiztosabbá téve a nagyvállalati és a kormányzati vevőket, akik terveznének ilyen megoldásokkal.

A cloud computing egyfajta messiási szerepet tölt be a hálózati informatikában, kezdve az otthoni felhasználástól az ipari nagyságrendekig. A cloud modell lényege, hogy az eddig lokálisan végzett funkciók, a nagy sávszélességű hálózatok révén kikerülhetnek célszerverekre, ahol optimális teljesítményeloszlás mellett, nagyobb kapacitást tudnak nyújtani a felhasználóknak, mint, amit a saját hardverükön remélhetnének. Amennyiben a folyamatok nem állnak le, akkor a cloud computingnak megvan a lehetősége, hogy egyszerre csökkentsen költségeket, egyszerűsítsen és eltüntesse a vállalatok technológia üzemeltetésből fakadó problémáit. Az IBM terítése egyébként éppen időszerű, hiszen kivétel nélkül minden nagy IT szereplő mostanság indult el a cloud útvesztőiben. HP, Cisco, VMware, Microsoft, Google, Amazon, csak a legnagyobbakat említve.

All-in-one

A New York Times értesülései szerint a kínálatban szokás szerint integráltan hardver, szoftver és szolgáltatás is szerepel majd, s legfőképp az olyan vállalati számítógép hálózatok lesznek a potenciális célpontok, melyek szolgáltatásai futtathatóak egy belső, privát cloudban vagy egy publikus, a szolgáltató által üzemeltetett külső cloudban. A megjelenő megoldások egyik része a szoftverfejlesztők és tesztelők igényeit veszi alapul, míg egy másik a virtuális desktop szolgáltatásokat célozza.

Továbbá az IBM azt is tervezi, hogy nyit egy \"hibrid computing kutatólabort\". Itt, vállalatoktól és egyetemektől érkező tudósok segítségével megpróbálnák a jelenlegi cloud szolgáltatások teljesítményét a mostani körülbelül ezerszeresére növelni. A cél természetesen minden esetben az, hogy a távolról elérhető szolgáltatások és információ minél több pénzt spórolhasson meg a vállalatoknak, illetve, hogy minél jobban csökkentse az adatközpontok komplexitását.

Hiába kérdéses a biztonság, robbanásszerűen nőhet a piac

A jelentések szerint az IT adminisztrátorok már megértették a cloud computing ígéretét, de a másik oldalon ott van az egyre erősödő figyelem, ami a biztonságra és a megbízhatóságra irányul. A jól bevált asztali programok helyét felváltó hálózatos megoldásokkal kapcsolatban még továbbra is túl sok fenntartása lehet az informatikai vezetőknek egy olyan nagyvállalatnál, ahol kritikus a rendelkezésre állás.

Az óvatosság persze nem lassítja le a folyamatokat, egyre többen óriási piacot prognosztizálnak a cloud computing alá. Az IDC márciusi jelentésében azt jósolja, hogy 2012-re a globális cloud költések meghaladhatják a 42 milliárd dollárt is, azaz kevesebb, mint három év alatt megháromszorozódhat a piac.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.