:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 15. 15:36

Új mobil grafikus chipek az NVIDIA kínálatában

A noteszgépek iránti egyre nagyobb érdeklődést meglovagolva az NVIDIA új grafikus chipeket jelentett be hordozható gépek számára. A GT200-ra épülő újdonságok közös vonása, hogy az alacsony fogyasztás és hőleadás érdekében 40 nanométeres csíkszélességű technológiával készülnek.

Az új chipek az NVIDIA GT200 architektúrára épülnek már, bár az asztali gépekbe szánt chip képességeit a mobil felhasználhatóság érdekében számos helyen vissza kellett vágni. A GeForce 200M család új tagjai között belépőszintű, középkategóriás és felső kategóriás chipeket egyaránt találni, a 16 magos G 210M-től egészen a 96 magos GTS 260M-ig terjed a skála, ezek váltják le a GeForce 100-as sorozatú kínálatot. A csúcskategóriát továbbra is a GTX 260M és 280M jelenti, ezek még a korábbi generációs architektúrára épülnek.

Noha első ránézésre a legújabb generációs mobil GeForce-ok nem tűnnek hatalmas áttörésnek az elődökhöz képest, energiahatékonyság terén az előrelépés jelentősnek mondható. Az NVIDIA azt ígéri, az új chipek akér fele annyi energiával is beérik mint a 65, illetve 55 nanométeres csíkszélességű, G92-n alapuló elődök. A nagy teljesítményre hajtó vásárlók számára örömhír, hogy az öt új chipből három (GT 240M, GTS 250M, GTS 260M) már GDDR5 memóriát használ, amelynek órajele a csúcsváltozat esetén 1800 MHz. A legújabb játékok szerelmesei is örülhetnek, az NVIDIA új chipjei támogatják a DirectX 10.1 specifikációt.

Az NVIDIA ígérete szerint az új GeForce 200M sorozatú chipeket tartalmazó noteszgépek már júliusban a boltokba kerülhetnek. Elsőként az Acer és az Asus műhelyéből várhatók ilyen újdonságok, később a többi vállalat is csatlakozik: összesen mintegy 100 új modell érkezik a különféle gyártóktól.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.