Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 15. 11:32

Teljesítményt és fogyasztást is mér az új SPECweb benchmark

Június elején jelent meg a webszerverek iparágszerte elfogadott benchmarkjának, a SPECwebnek az új változata. A 2009-es verzió már nem csak teljesítményt mér, hanem a rendszer fogyasztását is, így energiahatékonyságot is számol.

A webszerverek teljesítményének elfogadott mércéje eddig a SPECweb2005 volt, ezt váltja le a SPECweb2009. Az új tesztprogram SSL-lel titkosított elektronikus banki tranzakciókat, SSL-lel titkosított és anélküli e-kereskedelmi tranzakciókat, valamint nagy állományok letöltésével járó online terméktámogatási feladatokat szimulál annak érdekében, hogy képet adjon egy konfiguráció webkiszolgálási feladatok alatt mutatott teljesítményéről, amelyre a processzor sebessége mellett a hálózati teljesítmény,a memória-sávszélesség és -késleltetés, valamint a háttértárak sebessége van leginkább hatással.

A korábbi változattal ellentétben és a legújabb trendeknek megfelelően a SPECweb2009 már nem csak szerverek teljesítményét a fogyasztás függvényében vizsgálja. Az e-kereskedelmi feladat a teszt során 6 különféle terheléssel is lefut és a program minden eredmény mellett eltárolja a szerver energiafogyasztását is -- minden teszt maximális terheléssel indul és fokozatosan csökken az üresjárat felé. Az új benchmark emellett elkülöníti a PHP és JSP futtatás során mért eredményeket is, így azok energiahatékonysága is külön elemezhető.

Egyre fontosabb paraméter a fogyasztás

A szerverek teljesítménye mellett ma már a fogyasztásuk is fontos szempont a kiválasztásánál: egy belépő kategóriás x86-os szerver élettartama alatt bekerülési költségét meghaladó értékű energiát fogyaszt el. A gyártók minden szinten igyekeznek takarékoskodni az energiával, hatékonyabb hardverek beépítése mellett például jobb hatásfokú tápegységek vagy alacsonyabb fordulaton dolgozó hűtőventilátorok beépítésével.

Az iparágban elfogadott teljesítménytesztjeiről ismert SPEC (Standard Performance Evaluation Corporation) 2007-ben adta ki első benchmarkját, amely kimondottan a szerverek energiahatékonyságát igyekszik feltérképezni. A SPEC reményei szerint az energiahatékonyságot összehasonlíthatóbbá tévő benchmarkok a jövőben a vevőket és rajtuk keresztül a szállítókat az energiatudatosság felé tereli, amihez korábban nem volt bárki számára hozzáférhető, független metrika.

A SPECpower_ssj2008 szerveroldali üzleti Java-alkalmazást reprezentáló benchmark a rendszer különböző processzorterheltségi (0-100 százalék 10 százalékpontos lépcsőkben) szintjein méri a teljesítményt, miközben naplózásra kerül a fogyasztás is. Valószínű, a jövőben megjelenő összes SPEC benchmakrnak részét képezi majd az energiafogyasztás mérése is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról