:

Szerző: Koi Tamás

2009. június 15. 11:07

Érkezik a Nokia új QWERTY-s okostelefonja, az E72

A QWERTY billentyűzettel ellátott okostelefonok egyre népesebb táborának máig egyik legismertebb, legnépszerűbb tagja a Nokia E71. A finn gyártó ma bejelentette a készülék utódját, az E72-t, mely több, kisebb-nagyobb változtatással próbál túltenni elődjén.

A továbbra is rendkívül vékony (mindössze 1 centiméteres vastagságú) telefon külsejét tekintve is változott valamicskét az E71-hez képest: a készülék navigációs gombjainak elrendezését átalakították a mérnökök, emellett néhány gomb érintéssel működik, a fejlesztők szerint ezzel kényelmesebbé és gördülékenyebbé vált bizonyos funkciók elérése. Az E72 elődjével ellentétben már 3,5 milliméteres jack-aljzatot kapott, azaz az összes elterjedt fülhallgató és headset csatlakoztatható hozzá. Javult a fényképező felbontása és képminősége is, a szenzor 5 megapixeles lett és két LED-vaku világít gyér fényviszonyok mellett.

A Nokia E72 ugyanazt a 2,4 hüvelykes képátlójú, 320x240 pixeles felbontású kijelzőt kapja majd, mint az E71, a belső komponensek közül azonban többet is továbbfejlesztett vagy lecserélt a gyártó. Így egyebek mellett a telefon belső memóriája 250 megabájtra nőtt (ezt a kapacitást microSD kártyákkal lehet bővíteni, ebből a telefon dobozába egy 4 gigabájtos példány kerül), a gyorsabb modem révén javult a le- és feltöltési sebesség, továbbá a beszédhang tisztaságát javító algoritmusnak köszönhetően a telefon hatékonyabban szűri ki a háttérzajokat a beszélgetésből.

\"\"

A mobil természetesen tovább örökítette elődjéből a WLAN- és Bluetooth-kommunikációs lehetőségeket, valamint az RDS-funkcióval is ellátott FM-rádiót. Szintén változatlan formában jelen van az aGPS-modul is, mellyel digitális iránytűként is funkcionál a telefon. A készülékre a Nokia Maps térképszoftver legújabb verziója kerül majd, mely ingyenes gyalogos navigál. Az új szoftvercsomag része lesz mindezen túl a Quickoffice új változata is, mely már az Office 2007 irodai alkalmazással készített dokumentumokkal is teljes kompatibilitást ígér.

A készülék e-mail- és azonnali üzenetküldési lehetőségei is fejlődtek, így már az alap szoftvercsomag részét képezi a Nokia E75-nél is megismert Nokia Messaging alkalmazás, mely kompatibilis a legtöbb népszerű e-mail szolgáltatással és azonnali üzenetküldő rendszerrel vagy közösségi oldallal. A telefon emellett természetesen a Mail for Exchange és IBM Lotus Traveler üzleti levelezőrendszerekkel is együttműködik.

\"\"

Az E72 mellett egy multimédiás zenetelefont is bejelentett a Nokia: az XpressMusic családba tartozó XpressMusic 5530-at kisebb (2,9 hüvelykes képátlójú) kijelzővel látják majd el, mint a sorozat csúcsmodelljét, az XpressMusic 5800-at, emellett a készülék kommunikációs képességeit is megnyirbálták, így a telefon legfeljebb EDGE-hálózatokra csatlakozva képes internetkapcsolatot felépíteni (a WLAN-kommunikáció továbbra is megmaradt alternatív lehetőségnek).

A Nokia E72 és az XpressMusic 5530 a tervek szerint a harmadik negyedévben jelenik meg, a készülékek árát nettó 350 és 199 euróra taksálja a gyártó. A hazai ár és megjelenési időpont egyelőre nem ismert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.