:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. június 12. 15:37

A keresők találatainak finomítását célozza a Xurch

A Fujitsu amerikai részlege által kiadott Xurch célja, hogy segítse a webes keresések eredményeinek finomítását. A programba egyaránt emeltek be a Fujitsu Labs of America és a Yahoo Search BOSS (Build your own search engine) keretein belül fejlesztett algoritmusokból is.

A kiegészítő telepítése után a felhasználók ha beütnek egy kifejezést a keresőmezőbe, akkor a program egy felugró ablakban további ajánlott szavakat dob fel, melyekkel pontosítható a találati lista. A plug-in használható egyes híroldalakon és webáruházakban is.

Miután a felajánlott szavak valamelyikére kattint a felhasználó, a keresés újra lefut, kiegészülve a választott szóval, illetve egy újabb ablakban további kifejezések jelennek meg a következő lépcsőhöz. Ha például valaki rákeres a Google-ön vagy a Bingen a \"cseresznye dzsem\" szavakra, akkor a keresőmező körül megjelenő rétegen a dkg, cukor, receptek és egyéb releváns szavak jelennek meg. Bármelyikre kattintva a keresés magától lefut és újra kezdődik a kör.

A Xurch jelenleg Internet Explorer 6,7,8, illetve Firefox 2 és 3 alatt fut. A támogatott oldalak listája viszont még elég rövid: a Google, Yahoo, Bing keresők mellett az msn.com, live.com, webmd.com, cnn.com, fujitsu.com, archive.org, illetve az amazon.com kerültek be a kalapba. Sajnos a Xurch elég buta, s URL alapján ismeri fel a keresőket is, tehát a Google különböző lokális változatain hiába futhatna technikailag, mégsem indul el. A Google például automatikusan átdobja a magyar felhasználókat a google.hu címre, ahol viszont még nem működik a Xurch.

Egyébként a használata egyszerű, gyors és nem zavaró, külön tanulni semmit nem kell. Egészen addig, amíg az egérkurzor nem kerül a keresőmező felé, addig láthatatlan, s lehúzva a kurzort, azonnal el is tűnik. Amennyiben valakinek mégsem nyerte meg a tetszését, akkor egyszerűen a kiegészítők listájában megkeresve egy pillanat alatt el is távolítható nyom nélkül. A kiegészítő letölthető a hivatalos oldalról, a Xurch.com-ról. Régebben a Xurch talán forradalmi ötlet lett volna, de a Google Wonder Wheel után már alig eredeti a dolog, bár kétségkívül hasznos.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.