Szerző: Dojcsák Dániel

2009. június 12. 12:25

Magyar nyugdíjasokat tréningez a Google

A Google dolgozói ezen a héten világszerte akcióba lépnek, mindenki saját környezetében próbál tenni valami jót a közösségért. A magyar csapat reggel 8-tól egész nap a Budapesti Művelődési Központban közösségi munka keretében nyugdíjasoknak oktat internethasználatot - írja a Hírado.hu.

Van aki az érdeklődés hiányára fogja, van aki az infrastruktúra gyengeségeit tartja elsődleges szempontnak, esetleg a politika vagy a média nem megfelelő hozzáállását, mindenesetre az biztos, hogy az 50 év feletti magyarok 84 százaléka nem részesül az információs társadalom adta áldásból. Ha nem változik semmi, akkor a magyar internetforradalom kihalásos rendszerben valósul meg.

Ezen a tényen próbál meg saját hatáskörében változtatni a Google magyarországi csapata. Peresztegi Zoltán, a Google hazai képviselője a hirado.hu kérdésére elmondta, hogy az egész napos foglalkozáson az idős emberek megismerhetik, milyen előnyei vannak, ha használni tudják az internetet. A világ vezető távközlési cégénél már több éve szerveznek közösségi munkát, itthon viszont ez lesz az első ilyen jellegű tevékenység.

A Google-nél hagyománnyá vált kampány során nem feltétlenül informatikai vonatkozású dolgokat tesznek, sőt, van ahol parkrendezéssel, szemétszedéssel, épületek felújításával járulnak hozzá a környezetük fejlesztéséhez. \"Ahhoz kevesen vagyunk, hogy egy óvodát kifessünk, ráadásul több értelme van, ha azzal foglalkozunk, amihez értünk: az informatikához\" -- mondta Peresztegi Zoltán. A néhány főből álló hazai csapat az internetoktatásban talált értelmet, s ott sem a könnyen megfogható fiatal korosztályt célozta, akiket valójában az alapokra nem is kell oktatni, hanem az itthon a XXI. század előnyeiből kimaradó idős korosztályt.

A pénteki előadásokon a szakértők nem elsősorban a Google szolgáltatásaira hegyezik majd ki mondanivalójukat, hanem általánosságban az internet előnyeire hívják fel a figyelmet. Az elsődleges téma az internetes kommunikáció és az információszerzés módszerei lesznek, a nyugdíjasok elsajátíthatják a webkamera használatát, belemélyedhetnek az e-mailezés rejtelmeibe, és azt is megtanulhatják, hogyan kereshetnek hatékonyan betegségekre.

A tervek szerint a nap folyamán 10 szakember foglalkozik majd az internet iránt érdeklődő idősekkel, s egy nagyobb előadást leszámítva a tréning személyre szabott gyakorlati foglalkozások formájában valósul majd meg. A cél, hogy a Google dolgozói minél több ember mellett tudjanak ott ülni és meggyőzni őket arról, hogy az internethasználat egyáltalán nem bonyolult dolog, s hogy ma már magyar nyelven is nagyon sok tartalom és szolgáltatás elérhető.

Frissítés:

Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi fejlesztési igazgatója a HWSW-nek a pénteki nap után arról tudott beszámolni, hogy a program sikeres volt, körülbelül 80-100 érdeklődő idős vett részt az oktatáson. A jelentkezők nagy része már rendelkezett némi előismerettel, a számítógép és az internet alapvető kezelése nem okozott nekik gondot, így a sokkal érdekesebb, fejlettebb szolgáltatások bemutatására is adódott lehetőség. Így az alapvető témákon túl a legnagyobb népszerűségnek a Google szolgáltatásai közül a Street View örvendett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról