Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 12. 12:01

Online adatbáziskezelőt indít a Google

Online adatbáziskezelő tesztelésébe kezdett a Google. A Google Labsben elérhető Fusion Tables nem a tranzakcionális adatbázisok, de még csak nem is a MySQL ellenfele kíván lenni, elsősorban a több forrásból származó adatok egyesítését és vizualizációját célozza.

A Fusion Tables alapja az együttműködés. A felhasználók feltölthetnek egy legfeljebb 100 megabájtos táblázatot vagy csv állományt, amelyet aztán többen is szerkeszthetnek, akár egyes mezőkhöz is lehet megjegyzéseket, párbeszédeket fűzni. Persze nem mindent kell a többi felhasználóval megosztani, lehetőség van a tábláknak csak részleteit elérhetővé tenni mások számára, akár szerkesztésre, akár csak megtekintésre.

A Fusion Tables lényege -- ahogy a neve is mutatja -- a többféle forrásból származó adatok összegyűjtése: ha több tábla tartalmaz adatokat ugyanazokról az elemekről, ezeket a szoftver össze tudja kapcsolni (\"join\"), így az információk egy helyen jelenhetnek meg. Természetesen a frissítésről is gondoskodik a Fusion Tables, vagyis ha az egyik táblában az adatok változnak, az kihatással van a többi kapcsolt táblára is. Az így elkészített táblákat exportálni is lehet.

A következő lépcső az adatok vizualizációja, amelyhez a Google Visualisation API használható, ennek segítségével az adatokból könnyen készíthetők diagramok, de akár összekapcsolhatók a Google egyéb szolgáltatásaival is, például a Google Maps-szel. Ezeket aztán a Fusion Tables által generált kód segítségével weboldalakba, blogokba is be lehet ágyazni. 

A Google adatbáziskezelője egyelőre csak kísérleti jelleggel működik, a vállalat folyamatosan fejleszti azt, amelyhez számít a felhasználói visszajelzésekre is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról