Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Váratlanul új tesztverzió jelent meg a Firefox 3.5-ből

Koi Tamás, 2009. június 09. 13:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új tesztverziót tett elérhetővé a Firefox webböngésző készülő, 3.5-ös verziójához a Mozilla. A fejlesztők az eddigiektől eltérő módon jelölték az újabb publikus próbaváltozatot, mely sem nem ötödik béta, sem nem kiadásra jelölt (RC) kód.

A Firefox 3.5 Preview-t a Mozilla fejlesztői oldalán szereplő információk alapján nem is lehet majd különállóan letölteni, a frissített kód vagy a korábbi bétaváltozatok automatikus frissítési szolgáltatásán, vagy a böngészőbe épített manuális frissítési alkalmazáson keresztül tölthető csak le. A Mozilla szerint a frissítés nagyjából nyolcszázezer tesztelő számítógépére töltődhet le automatikusan a következő 24 órában.

Az új tesztváltozat kapcsán konkrét változásokról nem ír a Mozilla, mindössze annyi derül ki a rövid leírásból, hogy a Firefox 3.5 Preview stabilabb lett a korábbi tesztváltozatoknál, több hibát kijavítottak az új, TraceMonkey nevű JavaScript-motorban, emellett jobb lett a böngésző natív OGG-támogatása is. Bár a fejlesztők hangsúlyozzák, hogy a Firefox 3.5 Preview nem a végleges kódra épül, a böngésző ettől függetlenül alkalmas akár mindennapi használatra is.

Az újabb és újabb tesztverzió megjelenése kapcsán a Firefox projektet vezető Mike Beltzner korábban többször kénytelen volt magyarázkodni, amiért a böngésző új verziója nem tudott időben megjelenni. A mostani bejegyzésben Beltzner előrevetíti, hogy a Firefox 3.5 RC -- vélhetően az utolsó tesztverzió -- egy-két héten belül jelenhet meg, vagyis egyre valószínűtlenebbé válik, hogy a végleges verzió még ebben a félévben megjelenhet (a múlt héten még felmerült annak a lehetősége is, hogy az RC-t a hét közepén kiadják).

A Firefox 3.5 fejlesztése elsősorban az új, korábbinál gyorsabb JavaScript-motorral kapcsolatos fejlesztések elhúzódásának köszönhetően tart jóval tovább a vártnál. A Mozilla október közepén adta ki a böngésző első bétáját, december közepén pedig a másodikat. A harmadik bétaváltozat megjelenését eredetileg január közepére datálták, de csak két hónap csúszással jelenhetett meg. A jelenleg aktuális tesztverzió -- a negyedik béta  -- április végén vált elérhetővé. Az új Firefox végleges változata az eredeti tervek szerint az első negyedévben jelent volna meg.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.