Szerző: Bizó Dániel

2009. július 24. 08:08

Csak 2010-ben érkeznek a grafikus magot integráló processzorok?

Csak jövő év elején érkeznek a integrált grafikus maggal rendelkező processzorok, állítja meg nem nevezett PC-gyártói forrásokra hivatkozva a tajvani Digitimes. Ez ellentmond az Intel azon, korábban kommunikált szándékának, hogy felgyorsítsa a 32 nanométeres eljárással készülő termékeinek bevezetését.

A válság hatására az Intel még év elején módosította korábbi terméktervét. A tavalyi év végén, majd az idei év elején összezuhanó PC-piaci kereslet hatására a vállalat úgy döntött, hogy számos 45 nanométeres termékének piacra dobását törli, mivel a hirtelen beragadt készletek és az új termékek iránti alacsony érdeklődés nem kedveztek az újítások bevezetésének.

Az Intel ezért nem kezdte meg a kétmagos, integrált grafikus maggal rendelkező Nehalem-derivatívák (Auburndale, Havendale) szállításait, ennek ellensúlyozásaként azonban a 32 nanométeres Westmere generáció bevezetésének felgyorsítására tett ígéretet. Ennek értelmében hónapokkal előrébb hozta a 32 nanométeres kereskedelmi tömegtermelés beindításának céldátumát, hogy akár még idén év végére megvásárolhatóak legyenek a Clarkdale és Arrandale kódnéven ismert Core i3/i5 termékek, melyek egy kétmagos processzort, egy DDR3-memóriavezérlőt és grafikus magot integráló chipet tokoznak egybe -- utóbbi 45 nanométeren készül.

A Digitimes legújabb értesülései szerint azonban ezek a tervek kútba estek, és az Intel csak jövőre dobja piacra ezeket a termékeket, beleértve a hasonlóan integrált processzor-grafikus megoldást felvonultató Pine Trail netbook- és nettop-platformokat is. Ennek magyarázata a lap ismeretei szerint az, hogy az Intel a keresletet a Core i7 és a közelgő i5 néven is megjelenő Lynnfield (4 mag, Hyper-threading, 8MB L3, kétcsatornás DDR3, PCI Express, LGA 1156 foglalat) felé igyekszik terelni az év hátralévő részében, vagyis úgy tűnik, nem akarja, hogy az új termékek egymás vitorlájából fogják ki a szelet. Néhány hete még az idei megjelenést erősítette meg a magazin. Az Intel természetesen nem kommentálja a pletykákat.

A Lynnfield szintén késésben van az eredeti tervekhez képest, mégpedig szintén a magas készletszintekből  kifolyólag. A pletykák régóta szeptemberi rajtról beszélnek, az órajel 2,66 és 2,93 gigahertz között fog alakulni kezdetben. Tekintve, hogy a Lynnfield továbbra is nagy méretű chip, alacsony árakra felesleges számítani. A Gulftown kódnéven ismert hatmagos Core i9 továbbra is várhatóan 2010 első negyedévében landol. Jövő év első felében hatmagos Xeonokkal frissülhet a kétutas Xeonok kínálata, és megérkezik a nyolcmagos Nehalem-EX, avagy Beckton is, a 4 foglalatos vagy nagyobb gépekbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról