Szerző: Koi Tamás

2009. június 8. 14:35

Frissítve: Megszületett a végső döntés az európai roamingdíjak csökkentéséről

A huszonhét európai uniós tagállam miniszterei ma rábólintottak arra az Európai Bizottság által múlt év szeptemberében javasolt és az Európai Parlament által áprilisban elfogadott új hatósági szabályozásra, mely a mobil barangolás költségeinek helyenként drasztikus lefaragását célozza az Európai Unió tagállamaiban.

\"A Miniszterek Tanácsa ma egyhangúlag elfogadta a barangolásra vonatkozó új szabályozást, vagyis túl vagyunk az utolsó eljárási akadályon, és a fogyasztók már július 1-től élvezhetik az új szabályozás előnyeit. A Tanács tehát az Európai Parlament példáját követi, az ugyanis áprilisban elsöprő többséggel az új szabályozás mellett szavazott. Ez jó hír az európai polgároknak, mivel így nyaralás közben nyugodt lélekkel, a „számlasokktól” való félelem nélkül használhatják külföldön mobiltelefonjukat\" -- mondta Viviane Reding hírközlési biztos a Miniszterek Tanácsának döntését méltatva.

Nem mindenki jár jól

Bár a biztosasszony szerint a döntés minden európai polgár számára kedvező, az árfolyamváltozások és a megnövekedett adóterhek miatt a magyarországi operátoroknál minden bizonnyal drágább lesz külföldről telefonálni -- figyelmeztetett korábban a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Ennek oka, hogy a törvény euróban szab meg hatósági árakat, melyeket egy évben egyszer lehet csak átváltani a nemzeti valutára -- a most aktuális tarifákat a tavaly nyári, 230 forintos euróárfolyamon határozták meg, így hiába csökken a hívásindítás kiskereskedelmi ára nettó 46 eurócentről 43 centre, a hívásfogadásé pedig nettó 22 centről 19 centre, mindezt bőséggel kompenzálja az azóta sokat gyengült forint helyzete, illetve a távközlési szolgáltatások ÁFA-kulcsának emelése.

A most elfogadott rendelet értelmében a következő két évben tovább csökkennek majd a beszédroaming-tarifák: 2010. július 1-ig 0,39 euróra, illetve 0,15 euróra, végül 2011. július 1-ig 0,35 euróra, illetve 0,11 euróra változik a hívásindítás és a hívásfogadás nettó ára minden uniós szolgáltatónál. Ezen változások magyarországi hatásait az árfolyamváltozás miatt egyelőre nem lehet megbecsülni, csak reménykedhetünk abban, hogy a forint erősödni fog, így a külföldi mobilozás is biztosan olcsóbbá válik.

Az árfolyamhatásoktól függetlenül mégsem kizárt, hogy kevesebb összeg kerül végül a számlára, különösen a rövidebb beszélgetések esetén, az új szabályozás ugyanis előírja, hogy a külföldről kezdeményezett hívások harmincadik másodpercétől és a külföldön fogadott hívások első másodpercétől kezdve másodpercalapú számlázást kell alkalmazniuk az operátoroknak. A fogyasztók a percalapú számlázás miatt uniós szakértők szerint jelenleg hozzávetőlegesen 20 százalékkal többet fizetnek kezdeményezett és fogadott hívásaikért, mint amennyit azok tényleges időtartama indokolna.

Az SMS és az adatroaming tényleg olcsóbb lesz

Öröm az ürömben, hogy a törvény életbelépésével várhatóan dráguló beszédroaming-tarifák mellett az árfolyamhatás és az áfaemelés ellenére júliustól a magyarok számára is olcsóbbá válhat a külföldi SMS-ezés az Unión belül, illetve lényegesen csökken az uniós adatroaming díja. A most megszavazott törvény szerint a rövid szöveges üzenetküldés az Unió tagállamaiban barangolva legfeljebb nettó 11 eurocentbe kerülhet a nyártól -- ez a hatóság kalkulációi szerint az árfolyamváltozás ellenére is 50-60 százalékos árcsökkentést eredményezhet.

Az SMS árszabályozásához hasonlóan, július 1-jétől szabályozott lesz a mobilinternet barangolási tarifája is. Itt a nagykereskedelmi árat szabályozza az EU, ami legfeljebb 1 euró lehet megabájtonként. Az EP által elfogadott javaslat alapján ez a díj 2010. július 1-jétől 80 eurócent, 2011. július 1-jétől pedig 50 eurócent lesz. A felmérések szerint a jelenlegi nagykereskedelmi árak 3-5 euró között mozognak megabájtonként, így a szabályozás hatására várhatóan az SMS árcsökkenésénél is nagyobb mértékben csökken majd majd az egyre népszerűbb mobilinternet kiskereskedelmi roamingtarifája.

Azzal, hogy a Tanács ma elfogadta, a rendelet a jóváhagyás utolsó szakaszába került, így június 18-án az Európai Parlament elnöke és a Tanács elnöksége hivatalosan aláírhatja azt. A rendelet néhány nappal később már ki is hirdethető az Európai Unió Hivatalos Lapjában, a szolgáltatók várhatóan csak ezután hozzák nyilvánosságra az új roamingtarifákat. Mivel a barangolás új szabályait uniós rendelet írja elő, azok 2009. július 1-jén azonnal hatályba lépnek mind a huszonhét tagállamban.

Frissítés: az NHH-tól kapott információk szerint az SMS-ek esetében az átváltási árfolyam 283,26 HUF/EUR (május 6-i árfolyam), a beszédroaming esetén pedig 281,70 HUF/EUR (június 2-i árfolyam). Ez azt jelenti, hogy a hazai mobilszolgáltatók a HWSW kalkulációi szerint július 1-től legfeljebb nettó 31,15 forintot kérhetnek egy roaming SMS-ért, a hívásindítás percdíja viszont akár nettó 121,13 forintig, a hívásfogadás tarifája pedig nettó 53,5 forintra is emelkedhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról