:

Szerző: Koi Tamás

2009. június 8. 12:27

Megjelent az Opera Mobile 9.7 első bétája

Mostantól Windows Mobile platformon is elérhető az Opera webböngésző gyorsabb és újabb funkciókkal gazdagodott tesztverziója, az Opera Mini 9.7 béta. A program új motort kapott és tartalmazza az Opera Turbo nevű, hónapokkal ezelőtt bejelentett funkciót, mellyel jelentős sávszélesség-megtakarítás érhető el.

Az Opera Turbo technológia, a javás Opera Mini mobilböngésző alapjai szerint működik. A Turbo bekapcsolásával az Opera webböngészők különböző változatai a weboldal teljes megjelenítéséhez szükséges sávszélességet akár 80 százalékkal is csökkenthetik -- a böngészők ilyenkor valójában az Opera saját szerverével kommunikálnak, mely előre letölti és a tartalom megváltoztatása nélkül tömöríti az oldalakat. A tömörítési technológia mind az előfizetők, mind az operátorok számára hasznossá válhat, a forgalomkorlátos mobilinternet-csomagok miatt ugyanis a felhasználó számára fontos, hogy letöltési limiten belül maradjon, a szolgáltatók hálózatát pedig kevéssé terheli le a tömörített adatfolyam.

Az új Opera Mobile bétába az Opera Turbo mellett bekerült az asztali böngészőnél is bevezetett Presto 2.2 renderelőmotor, mely a fejlesztők ígérete szerint nagyjából 25 százalékkal gyorsabban jeleníti meg a weboldalakat, mint a korábbi változat. Újdonság a 9.7-es bétaváltozatban a widgetek megjelenése, melyet egy új kiegészítő tesz lehetővé. Az Opera emellett egy szoftverfejlesztői készletet (SDK) is közzétett a böngészőhöz, mellyel a külső fejlesztők munkáját igyekszik ösztönözni.

A szoftvercég a mobilos változatot pár nappal megelőzve, nem egészen egy hete adta ki az Opera PC-s böngésző 10-es verziójának bétáját. Az Opera 10 a manapság zajló böngészőpiaci trendeknek megfelelően elsősorban gyorsaságával próbál kiemelkedni a mezőnyből: az új változatba ugyanaz a Presto renderelőmotor 2.2-es verziója került, mint az Opera Mobile 9-7 bétába, emellett ebbe a böngészőbe is beépítették az Opera Turbo technológiát.

Az Opera Mobile 9.7 beta Windows Mobile platformra letölthető a cég weboldaláról. A widgetek készítéséhez használható SDK a fejlesztői oldalról érhető el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.