Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 5. 13:57

Mozgalmas lesz a júniusi patch kedd

A Windows, az Internet Explorer, a Word, az Excel és az Office hibáit foltozza be júniusi frissítései alkalmával a Microsoft. 2009 eddigi legtöbb javítása érkezik a redmondiak szoftvereihez, összesen 10 patchet ad ki a Microsoft, amelyek közül 6 javít kritikus sérülékenységet.

Mozgalmas lesz a rendszergazdák számára a júniusi patch kedd, a Microsoft nem kevesebb mint 10 hibajavítással készül. Utoljára tavaly októberben fordult elő utoljára, hogy ennyi frissítést bocsátott volna ki a cég, a legutóbbi alkalommal, májusban mindössze egy patch érkezett, amely a PowerPointot foltozta be.

A júniusi tíz javításból 6 érinti a Windows, további 1-1 az Internet Explorert, a Wordöt, az Excelt és az Office-t. A legsürgősebb talán az Internet Explorer javítása lesz, ugyanis a böngészőben található kritikus sebezhetőség még Windows Vista operációs rendszeren és a legújabb, tehát 8-as verziójú Internet Exploreren is lehetőséget ad távoli kódfuttatásra. A márciusban elérhetővé tett IE8-hoz ez lesz az első javítás.

A hat, Windowst érintő javításból csak kettő kritikus, ezek is csak Windows 2000 SP4 esetében, az ennél újabb operációs rendszereken már csak \"fontos\" besorolást kaptak ezek a javítások, de a Vista-generációs egyikük már nem is érinti. További három hiba jogosultság-elevációt, és így illetéktelen hozzáférést tesz lehetővé. A Wordben, az Excelben és az Office-ban is kritikus sérülékenységeket javít a redmondi vállalat. A tíz frissítésből hét mindenképp újraindítást igényel.

A DirectX-ben egy hete felfedezett sebezhetőséget egyelőre nem foltozza be Redmond. Bár a Microsoft mérnökei  ár dolgoznak ezen a javításon, az még nem érte el a kiadásra alkalmas állapotot. Az IIS-ben felfedezett WebDAV-hibára sem érkezik egyelőre javítás, legalábbis erre utal, hogy a Windowst érintő frissítések között nincs olyan, amely csak a szerverváltozatokat érintené.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról