Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 5. 12:07

Harmadával növelte bevételét a külföldi kézbe került XAPT

2008-ban 34 százalékkal 3 milliárd forint fölé növelte forgalmát a Microsoft Dynamics-alapú üzleti szoftvereket fejlesztő XAPT, ezzel látványosan túlteljesítette 2,8 milliárd forintos célkitűzését. A növekedés szinte kizárólag az exportbevétel duzzadásának köszönhető -- mondta el Dr. Schvarcz Zoltán, a vállalat vezetője. Az üzemi eredmény negyedével növekedett.

Az XAPT forgalmának már 45 százalékát adták a szolgáltatások tavaly, ennek zömét tanácsadási tevékenység tette ki. A bevétel 30 százaléka származott szottverlicenc-értékesítésből, 15 százalék pedig szoftverkarbantartásból. A Dynamics AX üzletág forgalma 18 százalékkal, a NAV-üzletágé 45 százalékkal növekedett a megelőző évhez képest, a 2007 második felében elindított infrastruktúra-üzletág 168 százalékos bővülést tudott felmutatni. A NAV-üzletág növekedése nagyrészt a Navconsult Kft. felvásárlásából származik.

A növekedés motorja az export

A vállalat tevékenységében egyre nagyobb hangsúlyt kap a külföldi tevékenység, a forgalom több mint 40 százaléka exportból származik. A nehézmunkagép-kereskedők számára kialakított megoldást az Egyesült Államok és Kanada mellett a világ több táján is keresik, az XAPT többek között dél-amerikai, közel-keleti, afrikai és ázsiai lehetséges vásárlókkal is tárgyal. A cég emellett nagy reményeket fűz a gumiabroncs-kereskedők és gyorsszerviz-hálózatoknak szánt megoldásához, amely az Egyesült Államokban lehet elsősorban népszerű, itt két nagy (2-4 ezer felhasználós telepítés) megrendelés is kilátásban van -- mondta el Schvarcz.

A megnövekedő igényekkel a létszám is igyekszik lépést tartani, tavaly az XAPT által foglalkoztatottak száma 45 százalékkal bővült és elérte a 100 főt. Schvarcz szerint a fejlesztői kapacitások itthon továbbra is korlátozottak, ezért a vállalat immár partnerén keresztül Indiában is végez kisebb-nagyobb fejlesztéseket.

Külföldi kézben

Az XAPT tavaly novemberben egy osztrák holding tagja lett. A New Frontier Group célja egy jelentős kelet-közép-európai informatikai vállalatcsoport létrehozása, amely 15-20 céget tömörít. Az XAPT mellet ennek a holdingnak a tagja már a Grepton, a szlovák Cogent, a cseh Profinit és a román Romsys is. A New Frontier Holding 3-4 év alatt egy 500 millió eurós forgalmú birodalmat szeretne kiépíteni, Schvarcz szerint ezt követően pedig tőzsdére vonulni. Az XAPT vezére elmondta, az NFH a holding tagjainak szinte teljes szakmai önállóságot biztosít.

Az XAPT 2009-ben 3,5 milliárd forintos bevételt szeretne elérni. Ezt a nemzetközi tevékenység megerősítésén túl a hazai piac felé való fordulástól várható. Amint azt Schvarcz Zoltán elmondta, az XAPT célja az ügyfélkörének bővítése a hazai nagyvállalatok között, leginkább a közműszektorban, az ilyen vállalatok számára iparágspecifikus megoldást tud kínálni a cég. Emellett sokat vár az XAPT külföldi partnerek termékeinek honosításától is. A vállalatvezető azt is elmondta, akvizíciókkal is próbálják serkenteni a növekedést, célpontként elsősorban Microsoft Dynamics AX kompetenciával rendelkező hazai és regionális vállalatok jöhetnek szóba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról