Szerző: Koi Tamás

2009. június 5. 12:15

Macre és Linuxra is készül a Chrome

Továbbra is ütemesen halad a Google saját böngészőjének, a Chrome-nak a fejlesztése, a szoftver legújabb, fejlesztőknek szánt előzetes verziója már elérte a 3.0-s számozást, emellett elkészült az első, erősen korlátozott funkciókkal bíró, Mac OS X és Linux operációs rendszerekhez fejlesztett variáns is.

A Google csütörtökön tette közzé a Chrome első maces és linuxos tesztváltozatát, melynek kipróbálását hangsúlyozottan a gyakorlottabb tesztelőknek, fejlesztőknek javasolja. A fejlesztői tesztverzióból egyelőre több lényeges funkció is hiányzik, így nincs Flash-implementáció, nem működik a weboldalak nyomtatása és a könyvjelzőkezelő sem, valamint a privát böngészési funkció sem teljesen kidolgozott. A cég állítása szerint a végleges változat kiadásáig még mintegy 400 hibát kell kijavítaniuk a programozóknak.

A Chrome mindeddig a Windows-felhasználók kiváltsága volt, igaz, a CodeWeavers jóvoltából szeptember óta elérhető a Chrome alapjául szolgáló nyílt forrású Chromium Linuxon futó verziója, amely Wine segítségével oldja meg a kompatibilitást. Ez a projekt inkább a windowsos programok futtatását más operációs rendszerek alatt is lehetővé tevő Wine projekt képességeit demonstrálja, a linuxos Chromium így például nem is frissíthető a windowsos Chrome-hoz kiadott patchekkel.

Az új, fejlesztőknek szánt Chrome egyelőre csak Debian és Ubuntu Linux-disztribúciókkal kompatibilis, a mac-es verzió pedig kizáróag Intel-alapú Macintoshokon fut. A Google egyelőre nem közölte, hogy a böngésző első bétája mikor jelenhet meg az érintett platformokon.

A Chrome Windowson futó 2.0-s verziója éppen két hete vált elérhetővé, a fejlesztők azonban már a 3.0-s kódot is tesztelhetik. A program nyolc hónap alatt jutott el a 0.2-es bétaváltozattól a 2.0-s stabil kiadásig, és bár a fejlesztők eleinte többször is hangsúlyozták, hogy a verziószámnak nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget, nyilvánvaló, hogy a gyors verziószám-növekedés hozzájárult a böngésző sikeréhez.

A több tízezer weboldalt auditáló NetApplications felmérése szerint a Chrome piaci részesedése jelenleg 1,8 százalékon áll, és az elmúlt hónapban a Google böngészője produkálta a legnagyobb növekedést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról