Szerző: Bizó Dániel

2009. június 5. 12:28

OpenChange: nyílt forrású levelezőkliensek teljes Exchange-integrációja

A Microsoft Exchange Server által használt zárt protokoll első nyílt forráskódú implementációját valósítja meg a Fedora OpenChange projektje, amivel végre lehullhat a Windows/Outlook lánca, és alternatív kliensszoftverek is beférkőzhetnek Exchange-környezetbe.

Az OpenChange célja, hogy a Microsoft Exchange Server és az általa használt zárt MAPI (Messaging Application Programming Interface) protokollt hordozható nyílt forráskódban valósítsa meg. A projekt elsődleges feladata az együttműködés lehetővé tétele, amit a libmapi protokollkönyvtár létrehozása biztosít.

A libmapi révén az e-mail kliensszoftverek végre natív módon kommunikálhatnak az Exchange levelező- és csoportszerverrel. Az OpenChange a Samba4 kliens protokollkönyvtáraira alapoz, így szükséges annak megléte a rendszerben. Eddig is léteztek megoldások alternatív levelezőszoftverek Exchange-re csatlakozásához, ezek azonban nem biztosították az összes lehetőséget, ahogyan a szerveroldali változtatások, mint például frissítések megtörhették az elérést.

A libmapi révén a MAPI-n keresztül elérhető funkciók teljes tárháza áll rendelkezésre a Thunderbird, Evolution és más levelezőkliensek számára, vagyis a megosztott naptár, mappák, a feljegyzések és feladatok, valamint a kapcsolati adatbázis is. Mindez nem jelent mást, minthogy a jövőben versenyképes opció lehet a nem Windowst futtató PC-k fogadása Microsoft-alapú irodai környezetben is, nincs szükség a levelezőrendszer teljes leváltására ahhoz, hogy a Linux vagy MacOS platformok is megjelenhessenek.

\"Az OpenChange protokollvisszafejtésen alapulva fejleszti az eszközöket. A Samba4-re azért van szükség, mert a MAPI önmagában nem működőképes (például nem transzport protokoll), és ezért több más kiegészítő protokoll szükséges a teljes működéshez: ezek implementációját adja a Samba\" -- mondta el a HWSW-nek Szentiványi Gábor, a Red Hat hazai képviseletét ellátó ULX ügyvezetője, vagyis az OpenChange mögött nincs sem a Microsoft támogatása, sem pedig az Európai Unió felőli nyomás eredményeként megszületett Open Specification Promise kódlicencelési program, hangsúlyozta.

A Cisco Systems tavaly szeptemberben vásárolta meg azt a PostPath-ot, mely a MAPI protokoll visszafejtésével olyan Linux-alapú csoportszerver-megoldást fejleszt, mely gyári állapotú Outlook klienseket is képes kiszolgálni, miközben az Active Directoryval is integrálódik. A PostPath megoldása azonban az OpenChange projekttel szemben zárt forrású, így technikája egyelőre nem érhető el széles körben.

Az évek hosszas fejlesztéseit követően véglegesedő OpenChange libmapi elsőként a Fedora 11 következő kiadásába kerül bele egyfajta tesztjelleggel. A Fedora a Red Hat közösségi projektje, ahol a fejlesztői és felhasználói közösség aktív részvételével tapasztalatokra és eszközökre tesz szert, melyekkel vállalati Linux-disztribúcióját is beoltja később.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról