Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 5. 09:46

Netbookokhoz szánt HSPA-modult dobott piacra az Ericsson

Kimondottan netbookokba szánja új HSPA-modulját az Ericsson, amelyet 75 ország mobilhálózatán teszteltek és minősítettek máris, így sem a netbook-gyártóknak, sem a mobilszolgáltatóknak nem kell ezzel foglalkoznia.

A netbookok az egyik leggyorsabban növekedő szegmenst képviselik a PC-piacon. Ezekből a kicsi, olcsó és kimondottan internetezésre szánt számítógépekből az Ericsson számításai szerint 2009 és 2014 között 300 millió ilyen eszköz talál majd gazdára, többségük mobil szélessávú modemmel. A netbookok terjesztésében alighanem nagy szerep jut majd a mobilszolgáltatóknak, akik az akciós ajánlataikkal sok mobilinternet-felhasználót tudnak toborozni.

A jelenleg piacon levő netbookok többsége nem rendelkezik beépített HSPA-kapcsolattal, a felhasználóknak ezért külön eszközök, leginkább USB-s modemek segítségével kell erről gondoskodniuk. A belső HSPA-modul használata mindenképpen kényelmesebb, azonban megnyújtja a termékek piaci bevezetéséhez szükséges időt, ugyanis forgalomba hozatal előtt minden netbookot tesztelnie kell a mobilszolgáltatóknak, hogy megfelelően működik-e a hálózatukon. Az Ericsson F3307 világszerte 75 ország mobilhálózatain rendelkezik minősítéssel, így amennyiben a netbook-gyártók ezt építik készülékeikbe, sem nekik, sem a mobilszolgáltatóknak nem szükséges már a teszteléssel foglalkozniuk, így hamarabb piacon lehetnek az eszközök.

Az Ericsson F3307 HSPA-modul megfelelő hálózaton másodpercenként 7,2 megabites letöltési és 2 megabites feltöltési sebességre képes. Az Ericcson szerint világszerte több mint 100 országban működnek már HSPA-hálózatok, több mint 1 milliárd potenciális ügyfelet elérve. A Berg Insight piackutató vállalat frissen nyilvánosságra hozott adatai szerint Európában 2008 végén az internethez csatlakozó PC-k több mint 11 százaléka mobilneten érte el a világhálót. A következő években éves szinten átlagosan 30 százalékkal, 70 millióra nő majd az a felhasználói tábor, akik akár otthoni számítógépükkel, akár noteszgépükkel vagy netbookjukkal rendszeresen használnak mobilinternetet -- állítja a Berg Insight.

A svéd távközlésiberendezés-gyártó szorosan együttműködik az Intellel is, hogy az F3307 mobil szélessávú modult az Intel Pine Trail-M kódnevű, következő generációs netbook platformján is hitelesítsék. \"Az Ericssonnal való együttműködésnek köszönhetően a következő generációs Pine Trail-M netbook platformunkkal a gyártók a gyorsabb piacra kerüléssel szélesebb piaci igényeket tudnak kiszolgálni akár a mobilszolgáltatókon keresztül is\" -- mondta Eric Reid, az Intel Mobile Platform csoport marketing igazgatója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról