Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 4. 16:02

A beágyazott szoftverek terén erősít az Intel

Az Intel 884 millió dollárért megvásárolja a Wind Rivert, amely beágyazott eszközök számára fejleszt szoftvereket. A vételárat a chipgyártó óriás készpénzben egyenlíti ki, a tranzakció néhány hónapon belül lezárulhat. Az Atom mellé így potens szoftverplatformot is kínálhat a cég.

De kicsoda az a Wind River?

A Wind River beolvasztásával az Intel célja, hogy chipjeivel a hagyományos értelemben vett informatika (PC-k, szerverek, mobil eszközök) határain túl is tudjon terjeszkedni, például az (autó)ipar felé. A világszerte több mint 1600 dolgozót foglalkoztató, kaliforniai központú Wind River ügyfelei közé olyan cégek tartoznak mint a BMW, a Boeing, a Bombardier, a Mitsubishi, a Motorola és a Sony, a termékeit autókban, kamerákban, forgalomirányító jelzőlámpákban, routerekben, projektorokban, de a Spirit és Opportunity marsjárók is a Wind Rivertől származó szoftvert futtatnak.

A Wind River termékeinek zászlóshajója a VxWorks valós idejű beágyazott operációs rendszer, az ehhez kapcsolódó, Eclipse-alapú Wind River Workbench integrált fejlesztői környezet, valamint a Wind River Compiler. A cégnek van saját Linux-disztribúciója is kimondottan beágyazott célokra, a Wind River Linux ARM, MIPS, PPC, x86 és SPARC processzorokon egyaránt futtatható. A most aláírt szerződés értelmében a Wind River az Intel 100 százalékos tulajdonában működő leányvállalatként üzemel tovább, azaz szervezeti integrációról (egyelőre) nincs szó.

Újabb hatalmas piac az x86 számára

 A beágyazott szoftverek területén a Wind River mellett több szereplő is tevékenykedik (pl. QNX, MontaVista Linux, Microsoft), az iparágban azonban egyelőre a vertikumok a jellemzők, vagyis a hardverszállítók többsége maga fejleszti a szoftvereket is. A felvásárlás lehetővé teszi az Intel számára a ezena területen, amelyhez az Atom szolgáltatja a hardveres alapokat, de a Wind River révén az Intel mostantól megfelelő szoftveres eszközöket is a vevők rendelkezésére tudja bocsátani.

Az Intel szerint a beágyazott rendszerek piaca évi sokmilliárd dolláros lehetőséget tartogat, amely egyre duzzad -- már nem csak az autók, de a háztartási berendezések és ipari gépek is elképzelhetetlenek beágyazott elektronika, intelligencia nélkül, ez a terület évente több milliárd chipet szippant fel, amelyek egyelőre leginkább ARM vagy MIPS utasításkészlet-architektúrára épülnek, ezeknek azonban potens kihívója az Atom. A beágyazott piac jó lehetőség az Intel számára, hogy méretgazdaságossági előnyeit kamatoztathassa, hosszú távon pedig az x86-ot itt is meghatározó szereplővé emelje.

Atom-alapú alaplap beágyazott rendszerekhez

Együtt a TSMC-vel

Amint arról a HWSW is beszámolt, az Intel és a TSMC idén márciusban együttműködési megállapodást kötött, amelynek célja Atom-alapú integrált rendszerchipek tervezése és szállítása. A megállapodás lehetővé teszi az Intel számára, hogy továbbra is a processzorok fejlesztésére koncentráljon, egyre potensebb architektúrákat produkálva, eközben a TSMC, mint a világ legnagyobb és legsikeresebb szerződéses félvezetőgyártója az egyedi ügyféligények alapján a testreszabást, valamint az egyedi chipek termelését végzi.

A TSMC-vel kötött stratégiai szövetség célja, hogy kiterjessze az Intel x86-os jelenlétét a hagyományosan az ARM által dominált területekre, mint a mobiltelefonok, digitális videorekorderek, intelligens online set-top boxok. Ebbe az irányvonalba illeszkedik a Wind River megvásárlása, amely révén az Intel nem csak a hardvert, hanem a szoftvert is szállítani tudja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról