Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Megjelent a mobiltelefonokra optimalizált Bing is

Dojcsák Dániel, 2009. június 08. 14:43
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Alig néhány napja bukkant fel a Microsoft új keresőmotorja a weben, de a redmondiak nem váratták a felhasználókat túl sokáig, bemutatták a mobiltelefonokra optimalizált változatot is.

Manuális helymeghatározás

Az új kereső, vagy ahogy a Microsoft nevezi "döntés motor" (decision engine) mobil változata az m.bing.com oldalon érhető el bárki számára, illetve az amerikaiaknak elegendő a mobil változatot népszerűsítő aloldalon beütni a telefonszámukat és a rendszer egy szöveges üzenetben küldi el a linket.

A Bing mobil oldala természetesen nélkülözi a normál nézetben lévő háttérképet és okos gondolatokat, viszont sokkal nagyobb figyelmet kapnak a helyfüggő keresések. A keresőmező alatt lévő link segítségéve utcaszinten beállíthatják a felhasználók tartózkodási helyüket, s a keresési találatok ennek megfelelően jelennek majd meg. A kereső három címet el is tud tárolni, alapesetben ez az otthon, a munkahely, illetve egy szabadon választott helyszín. A későbbiekben könnyen szűkíthetőek a találatok ezekre a címekre.

Hol a kávéház? Mi az a kávéház?

Ha valaki például egy kávéházra keres, akkor elsőként az épp használt helyprofil közelében lévő egységeket mutatja meg a Bing, majd az alatt megpróbálja definiálni, hogy mi is az a kávézó, csakúgy, mint egy normál kereső. A találatok mellé járnak az egyéb helyfüggő információk is, mint a moziműsor vagy az időjárás. A GPS, illetve a cellainformációk használata helyett azért lehet praktikusabb a hely kézi megadása, mert így nem szorulnak ki a helyfüggő szolgáltatásokból azok sem, akiknek nincs okostelefonja.

A mobil Bing  beépítetten tartalmaz egy útvonaltervező- illetve térképszolgáltatást is, miután valaki megadta a tartózkodási helyét, egy kattintással indíthat egy autós vagy gyalogos útvonaltervezést is. Sőt, a fenti kávézós példánál maradva, ha valaki megadta tartózkodási helyét, akkor a találatok után feltűnik egy "1-click directions" lehetőség, amivel azonnal kiderülhet az is, hogyan lehet eljutni az adott kávézóhoz. A térképszoftver több lehetőséget is megjelöl, s részletesen leírja, melyik kereszteződésnél merre kell továbbmenni és mennyit kell haladni. Az itiner mellett megjeleníthető a térkép is, melyet a Microsoft saját szolgáltatásából emel át, s a Navteq adatbázisát használja.

Magyarországon nem olyan okos a Bing

A helyfüggő találatok rejtelmein túl a keresési beállítások között lehetőség nyílik a felnőtt tartalmak szűrésére is, akár úgy, hogy csak a szexualitást tartalmazó képeket szűri ki a Bing, de a szigorúbbak akár a szövegektől is megóvhatják magukat. Az egyetlen probléma, ami az európai felhasználókat érinti, hogy mind tartalmi oldalon, mind a helyfüggő funkciók tekintetében az Egyesült Államokon kívül egyelőre gyengén teljesít a kereső, bár ez ami ez esetben már inkább az elérhető adatbázisok gyengesége, s nem a kereső hibája.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.