Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 4. 11:37

Szerelmi háromszög: kié lesz a Data Domain?

Újabb fordulatot vett a Data Domainért folyó küzdelem, a NetApp ugyanúgy 30 dollárt ígér részvényenként mint az EMC. A Data Domain igazgatótanácsa elfogadta az ajánlatot, az EMC közben ellenséges felvásárlásra készül.

Mikor már mindenki elkönyvelte, hogy az EMC a NetApp túllicitálásával megszerezheti a Data Domaint, a NetApp váratlanul megemelte ajánlatát, és a Data Domain igagatótanácsa rábólintott az ügyletre. Az ügy furcsasága, hogy a Data Domain ugyanannyit kínál a cégért mint az EMC, de készpénzben és saját részvényekkel fizetne.

A NetApp még május második felében jelentette be a Data Domain 1,5 milliárd dolláros felvásárlását, azonban június elején a tárolóeszközök és adattárolási szoftverek legnagyobb gyártója, az EMC egy jobb ajánlattal állt elő. A NetApp első ajánlata részvényenként 25 dolláros árról szólt, amit  készpénzben és saját részvényben fizetett volna ki a cég, az EMC ezzel szemben részvényenként 30 dollár készpénzt ajánl.

A NetApp most felemelte ajánlatát részvényenként 30 dollárra, a Data Domain igazgatótanácsa pedig rábólintott az ügyletre és azt javasolja a részvényeseknek, ők is fogadják el. Csakhogy a Data Domain kintlevő papírjainak több mint négyötöde intézményi befektetők kezében van, amelyek általában a tiszta készpénzes ügyleteket preferálják a részvénycserés felvásárlásokkal szemben. Az EMC arra számít, hogy a Data Domain részvényesei az igazgatótanács ajánlása ellenére sem fogadják el a NetApp által kínált árat és ellenséges ügyletet indítana.

Az EMC elnök-vezérigazgatója, Joe Tucci szerint a vállalatnánál már korábban felmerült a deduplikációs technológiákat fejlesztő Data Domain felvásárlása, azonban a NetApp megelőzte őket. Amennyiben további licitálásra kerülne sor, annak az EMC egyértelműen jobb helyzetből vághat neki, hiszen a cég készpénzállománya megközelítőleg 10 milliárd dollár. A Data Domainért ajánlott ár a cég tavalyi, 22 milliós profitjának nyolcvanszorosa, Tucci szerint azonban ez nem túlzás, mivel a deduplikáció egy rendkívül gyorsan növekedő szegmense az adattárolásnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról