Szerző: Koi Tamás

2009. június 4. 11:01

Legalább egy hetet késik a Firefox 3.5 kész kódja

Ismét kénytelen elhalasztani az új Firefox webböngésző következő tesztverziójának megjelenését a Mozilla. A 3.5-ös verzió megjelenésre szánt kódja a héten már biztosan nem készül el, pedig korábban még ezzel számoltak a fejlesztők. Ez alapján nem kizárt, hogy a kész program debütálása júliusra tolódik.

A fejlesztők eredetileg június első hetére ígérték a Firefox 3.5 RC megjelenését,a kódban felfedezett újabb hibák miatt azonban immár sokadszorra el kellett halasztani a tesztverzió kiadását. A mozilla wiki-n szereplő információk szerint a keddi fejlesztői találkozó idején még 10, úgynevezett \"code blocker\" hiba várt javításra, ezek azok a hibák, melyek kijavításáig nem lehet széles körű tesztelést indítani.

Mike Beltzner, a Firefox projektért felelős vezető fejlesztő szerint ezekre a hibákra elsősorban a \"szigorúbb\", több belső tesztelő által végzett tesztelési metódusnak köszönhetően akadnak rá. A Mozilla múlt péntekre hirdette meg szűkebb tesztelői közösségének a \"Firefox 3.5 RC1 test day\" nevű rövid tesztperiódust -- az ilyen, és ehhez hasonló tesztelési időszakok során mindig az éppen aktuális legfrissebb kód kapcsán várnak tapasztalatokat a fejlesztők.

A Mozillánál úgy kalkulálnak, hogy az újonnan felfedezett hibák nagyjából egy hetet késleltetik majd a Firefox 3.5 kiadásra jelölt változatának megjelenését, így a program várhatóan utolsó tesztváltozata június közepére készülhet el. A végleges változat az időszűke miatt így már csak akkor jelenhet meg az első félévben, ha a végső tesztelési fázis során nem fedeznek fel komolyabb, a kiadást késleltető hibákat. A Firefox 3.0 kiadásra jelölt változata egyébként napra pontosan egy éve jelent meg, ezután több tesztverzió nem készült, a program végleges verzióját pedig két hétre rá, június 17-én adta ki a Mozilla.

A Firefox 3.5 fejlesztése elsősorban az új, korábbinál gyorsabb JavaScript-motorral kapcsolatos fejlesztések elhúzódásának köszönhetően tart jóval tovább a vártnál. A Mozilla október közepén adta ki a böngésző első bétáját, december közepén pedig a másodikat. A harmadik bétaváltozat megjelenését eredetileg január közepére datálták, de csak két hónap csúszással jelenhetett meg. A jelenleg aktuális tesztverzió -- a negyedik béta  -- április végén vált elérhetővé. Az új Firefox végleges változata az eredeti tervek szerint az első negyedévben jelent volna meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról