Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 4. 09:58

Alig nő idén a kelet-európai szoftverpiac

A Gartner elemzése szerint a fejlődő piacok közül Kelet-Európában nő leglassabban a szoftverpiac, a recesszió erőteljesen rányomja a bélyegét az eladásokra. A pénzügyi, a távközlési és az ipari szektor is alig költ.

Kelet-Európában 4,6 milliárd eurót tesz ki idén a szoftverpiac, ami csupán 4 százalékos növekedés éves szinten -- becsli a Gartner. Összehasonlításképp: Dél-Amerikában 17 százalékkal,  Ázsiában 16 százalékkal, a Közel-Keleten és Afrikában 6 százalékkal nőnek idén az eladások.

Régiónk országait erőteljesen érinti a válság, ami az export csökkenésével és a hitelforrások elapadásával jár. A GDP visszaesésével együtt mozog a szoftverpiac a Gartner szerint --  Ukrajna, Macedónia és a balti államok mellett Magyarországon lesz a legnagyobb a GDP csökkenése, ebből fakadóan a szoftvereladások is itt alakulnak majd a legrosszabbul.

Fékez a recesszió

A régióban a legnagyobb szoftvervásárlók közé a pénzintézetek, a távközlési szolgáltatók, valamint az iparvállalatok tartoznak. A Gartner becslése szerint a teljes szoftverpiac több mint ötödét a bankszektor adja, ezen a területen azonban a pénzügyi krízist követő válság miatt az új beruházások takarékra vannak állítva. A kérdés az, vajon a külföldi kézben levő nagy pénzintézetek anyavállalatai vajon csak kivárnak a vásárlásokkal vagy a végül régió teljes elhagyása mellett döntenek -- utóbbi forgatókönyv érzékenyen érintheti a szoftverpiacot is.

A távközlési és ipari szektor tavaly a kelet-európai szoftverpiac 15, illetve 13 százalékát adta. Itt a hitelforrások szűkössége jelenti a legnagyobb akadályt az új szoftvervásárlások előtt -- vélekednek a Gartnernél. Ugyanakkor egyes kelet-európai vállalatok profitálhatnak a nearshoringból, amelynek során nyugat-európai területekről tevékenységek kerülnek át ide. A távközlési szolgáltatók közül a mobil operátorok viszonylag védettek, mivel az elmúlt évek alatt olyan növekedést értek el, amelynek eredményeiből továbbra is tudják finanszírozni a vásárlásokat.

Noha a kormányzati szektortól és a közművállalatoktól a szoftverköltések növekedését várja a Gartner, ez nem lesz elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a pénzügyi, az ipari és a kereskedelmi szektor visszaesését. Fabrizio Biscotti, a Gartner elemzője szerint Kelet-Európában legkorábban 2010 közepén kaphat erőre a szoftverpiac és térhet vissza a globális átlag feletti növekedéshez.

Megtorpan az alkalmazáspiac

A szoftververtikumot vizsgálva a legnagyobb visszaesés az alkalmazáspiacon várható. A Gartner szerint már 2008-ban is látványos volt a növekedés megtorpanása, a 2007-ben mért 23,6 százalék tavaly 13,1 százalékra esett, idén csupán 3,4 százalékkal bővülhetnek az eladások, miközben az infrastruktúra szegmensben 4,5 százalékos növekedésre van kilátás.

Egy 2007-es adat szerint Magyarországon az infrastruktúraszoftverek (operációs rendszerek, felügyeleti szoftverek, biztonsági szoftverek, stb.) a szoftverpiac közel kétötödét tették ki. A köztesszoftverek (alkalmazásszerverek, alkalmazásintegrációs szerverek, adatbáziskezelők, adatintegrációs eszközök, üzleti intelligencia szoftverek, fejlesztőeszközök, stb.) csak 13,3%-os részesedést mondhattak magukénak. A vállalati alkalmazások adták a költés zömét, több mint 37 százalékot -- derül ki az IDC adataiból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról