Szerző: Koi Tamás

2009. június 3. 15:23

Androidos netbook készül az Acernél

Megnyerte magának a netbookpiac első számú gyártóját a Google, sikerült elérnie, hogy a tajvani Acer is készítsen olyan hordozható számítógépet, melyen a keresőcég Linux-alapokon nyugvó operációs rendszere, az Android fut.

A netbookpiacon kiéleződő konkurenciaharc közepette a legtöbb gyártó egyedi megoldásokkal próbálja diverzifikálni termékeit, erre adhat lehetőséget a Google-féle operációs rendszer használata, melynek lehetősége korábban más cégeknél, így a világelső PC-gyártónak számító HP-nél és a második pozícióban álló Dellnél is felmerült.

Bár a fenti két cég egyelőre csak fontolgatja az android-alapú termékvonal bevezetését, az Acer IT-üzletágának első embere, Jim Wong világossá tette, hogy cége biztosan piacra dob legalább egy olyan netbook-típust, melyen Android fut Windows helyett. A cégvezető a Computex alkalmával nyilatkozott az új termékről, melynek részletes paramétereit egyelőre nem árulták el, a fejlesztés ugyanakkor a végső fázisban lehet, hiszen a tervek szerint a termék még a karácsonyi szezon előtt, a harmadik negyedévben a boltokba kerül majd.

Bár az érdeklődés a gyártók részéről nagy, egyelőre senki nem tudja biztosan, hogy miként válhat be az Android netbookplatformként. A jelenleg még meglehetősen szerény támogatottságú, minimális piaci részesedéssel bíró operációs rendszer ugyan ingyenes, akárcsak a legtöbb hozzá készült alkalmazás, a platform alapvetően ugyanazzal a hátránnyal küzd, mint a Linux -- a megszokott windowsos alkalmazások nem futnak rajta.

Az Acer Jim Wong nyilatkozatával gyakorlatilag egy időben, hétfőn jelentette be, hogy a tajvani gyártók közül harmadikként (a céget az Asustek és a HTC előzte meg) június elsejével csatlakozott az Android operációs rendszer mögött álló gyártói-fejlesztői érdekcsoporthoz, az Open Handset Alliance-hez. A cég az idei Mobile World Congress alkalmával jelentette be új, okostelefon-terméksorozatát, majd nem sokkal ezután azonnal felvetette a lehetőségét, hogy a többi nagy piaci szereplőhöz hasonlóan lesz majd az Acer kínálatában is Android-alapú okostelefon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról