Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 3. 10:56

A világ talán legnagyobb alkalmazás-piacterét hozza létre a Sun

A Sun Microsystems hamarosan elindítja a Java Store-t, ahonnan Javában és JavaFX-ben készült alkalmazásokat lehet letölteni. A cég szerint világszerte több mint 800 millió PC-n fut a Java, a fejlesztők egycsapásra hatalmas közönséget érhetnek el a Java Store-on keresztül.

A JavaOne konferencián a Sun elnök-vezérigazgatója, Jonathan Schwartz jelentette be a Java Store-t, amely a Java-alkalmazások globális katalógusa kíván lenni. Schwartz szerint a Java Store lehetővé teszi a 6 milliónál is több fejlesztő számára több százmillió potenciális felhasználó elérését, a felhasználók pedig különféle alkalmazásokhoz juthatnak hozzá egyszerűen a piactér segítségével, amely egységes felületen, rendszerezve teszi elérhetővé a különféle programokat, legyen szó üzleti megoldásokról, közösségi alkalmazásokról vagy éppen játékokról.

Hatalmas piac

A Java Store egy olyan végfelhasználói alkalmazás, amely lehetővé teszi Javában és JavaFX-ben készült alkalmazások böngészését és letöltését.\"Egy Fortune 500-as nagyvállalatnak és egy kis szoftvercégnek ugyanaz az elsődleges szükséglete, elérni a vevőket. A Java platform több felhasználót ér el világszerte majdnem minden más szoftverplatformnál\" -- mondta Eric Klein, a Java marketingért felelős alelnök. \"A Java Store lesz a legérdekesebb, leghasznosabb és legszótakoztatóbb Java szoftvereket és tartalmakat keresők célpontja.\"

A Sun becslései szerit világszerte több mint 800 millió PC alkalmas Java-alkalmazások futtatására, ezzel a Java a harmadik legelterjedtebb szoftverplatform a Windows és az Adobe Flash mögött. A jelenleg használatban levő PC-k több mint 90 százalékára telepítve van a Java.

A Java Store zárt bétatesztje már elkezdődött, de egyelőre csak az Egyesült Államokból lehet rá jelentkezni. Maga a Java Store alkalmazás egyébként JavaFX-ben készült és indulásakor a Java futtatókörnyezet (Java Runtime Environment) frissítéseként automatikusan jut majd el felhasználók százmillióhoz világszerte. A Store-ban megjelenő alkalmazásokat pofonegyszerűen, mindössze az asztalra húzással lehet majd telepíteni. Egyelőre nem tudni, milyen fizetési megoldások működhetnek majd a Java Store-ban, hogy melyik országokban lesz elérhető a szolgáltatás, illetve hogy pontosan mikor indul.

Partnereknek is

A fejlesztők számára már megnyitotta kapuit a Java Warehouse, ahová az alkalmazásokat várja a Sun. Az ide feltöltött szoftverek kerülnek be a Java Store-ba, de a Java Warehouse lehetővé teszi más cégek, például mobilszolgáltatók vagy kábeltévé-szolgáltatók számára, hogy saját alkalmazás-piacterük kínálatát bővítsék. Világszerte 2,6 milliárd, Javát támogató mobil eszköz van használatban a Sun szerint, emellett több mint 40 millióra rúg a Java-programok futtatására képes szórakoztató berendezések (pl. tévékészülékek, settop boxok) száma.

A Sun célja a Java Store-ral, hogy aprópénzre váltsa azt a hatalmas felhasználói és fejlesztői tábort, amely a Java mögött áll. Az üzleti modell a bevételmegosztáson alapul, a Java Store-ból megvásárolt programok árából a Sun részesedést kap, ám egyelőre nem nyilvános hogy mennyit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról