Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 2. 15:59

Boltokban a Nokia N97

A Nokia tegnap kezdte meg csúcskategóriás multimédiás okostelefonjának, az N97-nek a szállítását, amely 75 országban került piacra, de Magyarországra csak a hónap második felében érkezhet. Ez az első készüléke a finn gyártónak, amelyről azonnal elérhető az Ovi Store alkalmazás-piactér, ahonnan programok és multimédiás tartalmak tölthetők le.

A Nokia szerényen a világ legfejlettebb mobil számítógépének hívja az N97-et, mely a cég N-sorozatú készülékeinek, egyben a teljes termékpalettának a csúcsát jelenti jelenleg. A Symbian S60 v5.0-ra épülő okostelefonból semmit nem hagytak ki a mérnökök: a szétcsúsztatható mobil 3,5 hüvelykes, 640x360 pixeles kijelzője már elsősorban videólejátszásra lett rendszeresítve. A panel érintésérzékeny, de a szövegbeviteli célokat jobban szolgálja az alatta lapuló teljes QWERTY-billentyűzet.

A Nokia N97 hátlapjára 5 megapixeles kamera került, melyhez az optikát a Carl Zeiss szállítja. A telefon a fotózáson túl videók rögzítésére is befogható, az N97-tel akár 640x480 pixeles felbontású mozik is rögzíthetők. Az elkészült fotókat vagy videófelvételeket a felhasználó akár megoszthatja az Ovi (a finn szó magyarul ablakot jelent) szolgáltatáson keresztül, a készülék WLAN-hálózaton vagy HSDPA-adatkapcsolattal éri el az internetet. A kijelzőre pakolható widgetek és gyakran használt webes szolgáltatások a felhasználó igényeinek megfelelően tetszőlegesen elrendezhetők.

A Nokia új csúcsmobiljába A-GPS és iránytű is került, a telefon emellett a Nokia Maps legújabb, több nagyváros nevezetességeit 3D-ben is ábrázoló változatát kapja majd. Az N97 tetemes mennyiségű háttértárral szolgál az alkalmazásoknak és a médiafájloknak: a telefonba alapkiépítésben 32 gigabájtnyi flashmemória kerül, mely microSD kártyákkal bővíthető egészen 48 gigabájtig.

A készülékkel kapcsolatban a vállalat kiemeli a testre szabható indítóképernyőt, ahol widgetek segítségével személyre szabott információk jeleníthetők meg, például hírek (Associated Press, Reuters, Bloomberg) vagyidőjárási információk, de népszerű közösségi oldalakhoz (Facebook, Hi5) is közvetlen elérés létesíthető. Az N97-ről közvetlenül elérhető a Nokia Music Store zeneáruház is (országfüggő), ahonnan a felhasználók közvetlenül a telefonjukra tölthetnek le dalokat. A vállalat ígérete szerint az év második felében további képességekkel bővül az N97 arzenálja, erről részleteket azonban egyelőre nem árult el.

A Nokia új multimédiás okostelefonjának ellenfele elsősorban a hamarosan megújulú iPhone, illetve a Palm Pre lehet. Utóbbit a hétvégén kezdik forgalmazni az Egyesült Államokban, az iPhone új változatát pedig valószínűleg a jövő héten zajló Apple Worldwide Developers Conference-en lehet először látni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról