Szerző: Koi Tamás

2009. június 2. 13:39

Microsoft: még közelebb a virtuális valósághoz

Újszerű, eddig jobbára csak sci-fi filmekben látott irányító interfésszel állt elő az idei E3 hétfői nyitóelőadásán a Microsoft. A Project Natal bejelentésére alighanem évek múlva is emlékezni fog a videojáték-ipar, a Microsoft ugyanis -- legalábbis szándékai szerint -- ezen a napon eltemette a hagyományos kontrollert.

A Project Natal kódnéven futó rendszert Don Mattrick, a Microsoft interaktív szórakoztatás üzletágának (ehhez az üzletághoz tartozik az Xbox 360 konzoljáték) első embere leplezte le Los Angelesben. A bemutatón a cégvezető mellett stílszerűen megjelent az egyik legnagyobb hollywoodi rendező, Steven Speilberg is. Spielberg feltűnése nem véletlen az expón: a filmgyárosként a videojáték-iparra bevallottan nem mint konkurenciaként, hanem leginkább egyfajta szövetségesként tekintő rendező 2002-es Minority Report (magyarul Különvélemény) című filmjében látott felhasználói felület lehet az egyik ihletője a Microsoft új interfészének.

\"\"Project Natal élő demó az E3-on: irányítás kézzel-lábbal

A Microsoft szándékai szerint a Project Natal segítségével azok is bekapcsolódhatnak a videojátékokkal szórakozó generációk egyre népesebb táborába, akiktől teljesen idegen a kontroller használata. Az Xbox 360 konzoljátékokhoz jelenleg is fejlesztés alatt álló új interfész lényegében az emberi testet tekinti kontrollernek, ezzel a Wii által sikerre vitt mozgásérzékelős irányítást új szintre emelve.

A Project Natal egy összetett, kamerából, mikrofonból és egy speciális jelfeldolgozó processzor egységéből álló irányítási rendszer, mely amellett, hogy felismeri a kezek, a lábak és a test mozdulatait, képes az arcokat is megkülönböztetni egymástól, illetve megérti a beszédet, valamint annak tónusa alapján felismeri a felhasználó hangulatát is. A Microsoft szerint a rendszerben rejlő lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok, az E3 kiállításon azonban néhány szemléletes példával demózták a Project Natal működését.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Project Natal mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba, annyit mindenesetre elárultak a bemutató során, hogy a rendszer fejlesztői készletét már megkapták a nagyobb játékfejlesztő stúdiók. Egyelőre azt sem tudni, hogy mennyibe fog kerülni az innovatív kontroller, egyes spekulációk szerint azonban legalább annyit kell majd fizetni érte, mint a jelenlegi legolcsóbb Xbox 360 csomagért (ez a jelenleg 200 dollárba kerülő Arcade).

A mozgás érzékelésén alapuló játékirányítást az ezredforduló után a Nintendo vitte sikerre Wii nevű játékkonzoljával, mely a szakma egyöntetű véleménye szerint legfőképpen az innovatív, Wiimote nevű kontrollernek köszönheti sikerét. A két komponensből álló irányító azonban csak a kézmozdulatokra reagál és kamera, valamint mikrofon egyáltalán nem tartozik a rendszerhez. A Wii-ből becslések szerint eddig több mint ötvenmillió példány fogyott világszerte, a konzol 2006 végi megjelenése óta.

Erősítik a közösséget

A Microsoft eddig nagyjából harmincmillió Xbox 360 játékgépen tudott túladni világszerte -- jelentette be a cég az E3 alkalmával, ahol a Project Natal mellett több új szolgáltatásról, valamint egy sor exkluzív, valamint multiplatformos játékról is lerántották a leplet. A Microsoft így egyebek mellett szerződést kötött a Facebookkal, a Twitterrel valamint a Last.fm tulajdonosával, a CBS Interactive Music Grouppal, így a három közösségi szolgáltatás hamarosan az Xbox LIVE-on keresztül is elérhetővé válik.

A fentiek mellett ősztől kibővül az Xbox LIVE szolgáltatás online videotékája, melyet a Netflix nevű internetes tékával karöltve üzemeltet a Microsoft. A videokölcsönző így a megfelelő szélessávú kapcsolat esetén instant videostreamet nyújt majd akár 1080p felbontásban és 5.1-es térhangzással, melyet akár az Xbox LIVE ismerősökkel (maximum héttel) együtt, közös virtuális mozizás keretében is meg lehet majd tekinteni -- egyelőre kizárólag az amerikai előfizetők számára. A Nagy-Britanniában élők számára lehet jó hír, hogy a Microsoft szerződést kötött a BSkyB televízióval, így az Xbox LIVE-on keresztül élőben lehet majd nézni az összes Sky csatornát.

A Microsoft a fejlesztéseken túl tucatnyi új játékot -- exkluzív címet és multiplatformos változatot egyaránt -- bejelentett az E3 alkalmával, így többek közt jön a Forza Motorsport 3, a Halo 3: ODST, a Left 4 Dead 2, a The Beatles: Rock Band, valamint meglepetésként a Metal Gear Solid: Rising, az eddig elsősorban a PlayStation platformot preferáló Konami Digital Entertainmenttől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról