:

Szerző: Koi Tamás

2009. június 2. 16:21

Dizájnelemként szolgálhat a HP hajlékony kijelzője

Egyszerre matrica és hajlékony kijelző a HP fejlesztésében készülő eSkins, mely a cég elképzelései szerint a jövő noteszgépeit, hordozható médialejátszóit, fényképezőgépeit vagy más kézi eszközökre kerülhet fel -- elsősorban díszítőelemként.

A HP eSkins technológiája leginkább a hajlékony LCD-kijelzők és E-Ink-alapú, azaz alacsony fogyasztású monokróm kijelzők közös leszármazottjának tűnik, és megpróbálja mindkét technológia előnyös tulajdonságait hozni. A papírvékonyságú, alapesetben átlátszó eSkins alapját értelemszerűen nem üveg, hanem speciális műanyagszubsztrátum adja, melynek bizonyos szegmensei elektromos impulzus hatására áttetszővé vagy féligáteresztővé válhatnak.

A fejlesztők várhatóan ezen a héten, a San Antonio-i Display Week 2009 rendezvényen árulnak el részleteket a technológia működéséről. Az már biztos, hogy az eSkins nem kizárólag statikus képeket tud majd közvetíteni, hanem dinamikus, mozgás hatását keltő effektusok is megjeleníthetők vele, mivel a kijelző bizonyos szegmensblokkjai akár egyenként is változtathatók. A háttérvilágítást nem igénylő megjelenítő tartalma állítólag erős napsütésben is jól látható.

\"\"

Az eSkins gyártása a hajlékony nyomtatott áramkörökhöz hasonlóan zajlik, azaz a kijelzők tekercsekben kerülnek le a gyártósorról, majd ezután megfelelő méretre darabolják őket és előkészítik a felhasználásra. A HP reményei szerint az eSkins komoly sikereket arat majd a szórakoztatóelektronikai eszközöket gyártó cégek körében, a vállalat ugyanakkor egyelőre nem hozta nyilvánosságra azoknak a cégeknek a listáját, melyek érdeklődnek a technológia iránt. Egyelőre azt sem tudni, hogy az eSkins technológia mikor válhat piacéretté.

A HP az eSkins mellett több új, kijelzőgyártási eljárásról is közöl majd részleteket a rendezvényen: a cink-indium-oxid és a cink-ón-oxid vegyületek felhasználása a különböző kijelzőtípusok gyártásában a cég szerint a jelenlegieknél gyorsabb és nagyobb képfrissítésű TFT-k gyártását teszi lehetővé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.