Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 29. 12:57

Hullámokat gerjeszt a Google

A Microsoft SharePoint ellenfele lehet a Google fejlesztői konferenciáján bejelentett Wave. Az új kommunikációs szolgáltatáson belül a beszélgetések és a dokumentumkezelés egyenlő hangsúlyt kap, így téve akadálytalanná a közös munkát. A kollaborációt színesítendő a felhasználók keze alá tennék a formázható szövegeket, fotókat, videókat, térképeket és minden egyebet, amit a Google megszelídített eddig.

Hibrid hullám

A Google Wave úgy tűnik, mintha a Gmail és a Google Docs közös gyermeke lenne, melynek eredményeképp egy érdekes és szabad munkafelület jön létre. A dokumentumok közös létrehozása, szerkesztése mellett ugyanolyan egyszerű események szervezési feladatait végigvinni, mint az aktuális híreket megtárgyalni vagy közös játékokat játszani.

Még a keresőóriás \"játékgyárában\" is előremutatónak számító felület létrehozásáért főként a \"Where 2 Tech\" nevű startup alapítói feleltek. A Where 2 Tech-et a Google évekkel ezelőtt vásárolta fel, s többek közt ennek a cégnek a kezdeményezéséből nőtt ki a Google Maps is.

Az egyik alapító szerint miután a térképekkel sikerre vitték, elkezdtek azon gondolkodni, hogy mi lehet a következő lépés. A válasz természetesen a kommunikáció volt. A digitális kommunikációban a két legnagyobb siker az e-mail és az azonnali üzenetküldés volt, mindkettő egy-egy korábbi analóg technológia helyettesítő termékeként. A levelezés és a telefonhívások leváltására létrehozott technológiák elterjedése óta viszont számos egyéb média jött létre, mint a blogok, wikik, közösen szerkesztett dokumentumok, illetve a számítógépek és a hálózatok is sokat fejlődtek, teljesen átalakultak. A Wave fejlesztésével ezek után a változások után eredtek a fejlesztők.

A kulcs a kommunikáció

\"A Google Wave-ben létrehozol egy \'hullámot\', hozzáadsz embereket, s mindenki aki benne van, használhatja az oda tartozó fájlokat, szövegeket, fotókat, kütyüket, és akár más webes forrásokat is hozzá lehet illeszteni. A többiek is hozzászólhatnak, betehetnek, elvehetnek vagy szerkeszthetnek bármit közvetlenül. A lényeg pedig, hogy a partnerek által végrehajtott változtatások valós időben láthatóak, de bármikor \"vissza lehet tekerni\" az eseményeket és megnézni, hogy mi történt. Ez azt jelenti, hogy a Wave egyaránt alkalmas lenne a gyors kommunikációhoz és a folyamatos közös munkához.\" -- definiálta a szolgáltatást Lars Rasmussen, a Google szoftverfejlesztő mérnöke.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az emailt, chatet és a szövegszerkesztőt egybe gyúró szolgáltatásban a felhasználó létrehoz egy \"hullámnak\" nevezett elemet, ami működhet üzenetként is vagy dokumentumként is. A címzettek valójában inkább kollaboráns partnerek, akik a hullámot először egy olvasatlan dokumentumként látják, csakúgy, mint a levelezőben, a válasz viszont inkább ahhoz hasonlít, mintha hozzáírnánk egy dokumentumhoz. A valós időben követhető változtatások mellett buborékokba tett kommentárok is megjeleníthetőek, így a közös szerkesztés közben végre, a Google Docs nagy hiányosságát pótolva, beszélgethetnek egymással a felhasználók.

A hullámok ugyanúgy beágyazhatóak lesznek bármilyen webes környezetbe, mint most egy YouTube videó, ami a blogolást és a közösségi kommunikációt is megreformálhatja, de legalábbis egyszerűbbé teheti. A szerkesztő elérhető lesz desktop és mobil környezetben is, illetve a nyílt forráskódú alapoknak köszönhetően a hivatalos változat mellé akár meglepő kiegészítők is születhetnek majd, amennyiben beváltja a szolgáltatás a hozzá fűzött reményeket.

Még idén

A Wave egyelőre csak fejlesztők számára elérhető béta állapotban, de a hivatalos oldalon bárki jelentkezhet, hogy értesítést kapjon a publikussá válás időpontjáról. Néhány kép és bemutató videó már elérhető, illetve az API-val kapcsolatban is van néhány nyilvános részlet. Az API segítségével a vállalkozó kedvűek továbbfejleszthetik a szolgáltatást és a Wave protokollt, sőt bárki futtathat saját Wave szervert is. Várni már nem sokáig kell rá, a Google ígéretei szerint még idén biztosan elérhetővé válik, annak ellenére, hogy a tegnapi napig szinte senki nem tudott a létezéséről sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról