Szerző: Bizó Dániel

2009. május 27. 15:12

Még nem tud a GTA nélkül nyereséges lenni a Take-Two

A saját és az elemzői előrejelzéseknél is jobb negyedévet zárt a Take-Two, ugyanakkor a nyereségességhez nem tudott elegendő eladást produkálni. A következő három hónap sokkal rosszabb lesz.

A most áprilisban lezárt második pénzügyi negyedévében 10,1 millió dolláros, részvényekénti 13 centes veszteséget könyvelt el a Take-Two, szemben az egy évvel korábbi közel 100 millió dolláros nyereséggel. A forgalom 57 százalékkal 229,7 millió dollárra zuhant vissza, miután egy évvel ezelőtt jelent meg a GTA IV, mely rekordforgalmat generált, és nyereségessé tette a céget.

Ezek az eredmények bár jobbak a várakozásoknál, a harmadik negyedévre tovább zuhanó, 145-165 millió dolláros forgalmat, és mély veszteséget jelez előre a cég, és csak a negyedik negyedévtől vár némi fellendülést -- ez jóval gyengébb az elemzők által reméltnél. Az ünnepek előtt jelenik meg ugyanis a GTA IV: Episodes from Liberty City letölthető kiegészítő az Xbox 360 platformra, melynek exkluzivitásáért jelentős összeget fizetett a Microsoft, de ekkor jelenik meg a Bioshock II is. A cég az októberrel záródó negyedévben ismét jelentős nyereséget vár akár 500 milliósra rúgó árbevétel mellett.

A GTA franchise-tól függő, és a GTA-eladásokkal együtt hullámzó Take-Two igazgatótanácsának elnöke, Strauss Zelnick a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy elégedett a cég teljesítményével, és meglátása szerint a gazdaság kezd stabilizálódni, miközben a költségcsökkentésekkel és az erőforrások átcsoportosításával igyekeznek a GTA kasszasikerektől való függőségüket csökkenteni. Michael Pachter, a Wedbush Morgan játékipari elemzője egyetért ezzel, szerinte a cég láthatóan továbbra is azért dolgozik, hogy erőteljesebb portfóliót építsen ki, és jó eredményeket ért el eddig. A Take-Two közötle, hogy a GTA IV letölthető tartalmait lemezen is elérhetővé teszi majd, valamint a november-áprilisi időszakra tolaj át a Red Dead Redemption és Mafia II játékok megjelenését, hogy több idő maradjon azok csiszolására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról