Szerző: Bányai György

2009. május 22. 11:48

Június 6-án kerül a boltokba a Palm Pre

Az Egyesült Államokban június 6-án debütál a Palm régóta várt Pre okostelefonja, amelyről még a januári CES-en lebbent fel a fátyol. A készülék 2009 egyik legnagyobb durranás lehet és megalapozhatja a Palm sikerét az okostelefonok folyamatosan bővülő szegmensében.

Januárban, a Consumer Electronics Show-n mutatkozott be a Palm régóta várt új okostelefonja, az érintőkijelzős Pre, amelyet kimondottan webes alkalmazások futtatására terveztek, operációs rendszere már nevében is jelzi ezt. A webOS a vállalat ígérete szerint lehetővé teszi, hogy a különféle webes alkalmazásokat hatékonyan, összehangoltan lehessen használni. A kezelőfelületet úgy tervezték, hogy az éppen futó programok és megnyitott weboldalak könnyen áttekinthetők legyenek, közöttük egyszerű legyen az átjárás.

A Palm azt ígéri, a webOS segítségével egyszerűbben kézben tarthatóvá válik a felhasználó kapcsolati rendszere azáltal, hogy az operációs rendszer egységesen tudja kezelni a különféle helyeken (pl. Outlook, Gmail, Facebook) tárolt kapcsolati adatokat, és képes kiszűrni az átfedéseket is -- ugyanez igaz a naptárakra is. A SMS- és e-mail váltások és az azonnali üzenetek egységes nézetben jelennek meg, így a felhasználó pontosan láthatja, hogy kivel, mikor, mit beszélt meg. A webOS egyik érdekessége a Universal Search: a billentyűzeten gépelve a szoftver először a készüléken található információk között keres (pl. nevek, e-mailek, SMS-ek), ha nem talált semmit, automatikusan felajánlja a keresést a weben. A beépített böngésző a Palm ígérete szerint villámgyors, támogatja a CSS-t, XHTML-t, JavaScriptet is.

A QWERTY-billentyűzettel rendelkező mobil a részegységeivel nem emelkedik túl az okostelefonos átlagon, igaz ma még nagynak számít 3,1 hüvelykes, 320x480 pixeles, érintésérzékeny kijelzője. A 59,5x100,5x16,95 milliméteres, 130 grammos burkolat alatt 8 gigabájt memóriát, 3 megapixeles kamerát, GPS-vevőegységet, 3G és WLAN (802.11 b/g) modulokat, valamint Bluetooth rádiót találunk, de a beltérbe még egy mozgásérzékelő is belefért. A mobil június 6-tól vásárolható meg, először a tengerentúlon, ahol 199 dolláros vételár feltétele a Sprint szolgáltatónál kötött kétéves hűségszerződés.

A Palm Pre két nappal az Apple Worldwide Developers Conference nyitása előtt kerül a boltokba. A várakozások szerint a WWDC-n debütál az Apple új iPhone-ja, amely az interneten keringő pletykák szerint OLED-kijelzőt, a korábbinál gyorsabb processzort, több memóriát, FM-rádiót és videók rögzítésére is alkalmas, 3,2 megapixeles autofókuszos kamerát kap. Az iPhone-t az Egyesült Államokban az AT&T mobilszolgáltató forgalmazza, jelenleg a 8 gigabájtos verzióért 199 dollárt kérnek két éves hűségszerződés mellett, a 16 gigabájtos változat ára 299 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról