Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Nyár végén érkezik az Intel Core i5, de nem lesz olcsó

Bizó Dániel, 2009. május 26. 12:21
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Szeptemberben jelenik meg a Nehalem mainstream asztali platformja, mely a Core i5 processzorra és új 5-ös sorozatú chipsetre épít, adta hírül a Digitimes. Ez az eredetileg tervezett júliusi debütáláshoz képest némi csúszást jelent, amit a vártnál gyengébb PC-piaci kereslet miatt a korábbi termékekből felhalmozódott készletek kitakarításához szükséges extra idő magyaráz.

hirdetés

Az új chipsettel szerelt alaplapok, valamint a Core i5 processzorok még augusztus során a kiskereskedelmi csatornákba kerülnek, és csak a márkás PC-gyártók modelljei csúsznak az iskolakezdési szezonra. Bár a Core i7-hez képest az i5-tel már a kereslet nagyobb részét célozhatja meg, az Intel továbbra is a piac közép- és felső-közép szegmensébe árazza be. A Core i5 az asztali Nehalem platform költségét így mintegy 100 dollárral fogja lejjebb szorítani, melynek nagyobb részét a processzor, kisebb részét az olcsóbb P55 chipset adja.

Ez a hazai árakkal kalkulálva 25-30 ezer forintos csökkenést jelenthet kasszánál. Ez azonban továbbra is legalább 100 ezer forintos kiadást jelent egy processzor-alaplap-kombó vásárlásakor. A Digitimes értesülései szerint a Core i5 kezdetben háromféle változatban jelenik meg, 2,66, 2,8 és 2,93 gigahertzes órajeleken, mind 95 wattos TDP-vel, az ezer darabos rendelés esetén érvényes gyártói nettó listaár pedig rendre 196, 284 és 562 dollár lesz, vagyis utóbbi kettő ára megegyezik az i7-920 és 940 modellekével. A Nehalem valódi tömegtermékké csak jövőre várhat, mikoris elárasztják a piacot a 32 nanométeres csíkszélességgel készülő, Westmere kódnévre hallgató derivatívái, melyeket már jóval olcsóbban állíthat elő a vállalat.

A Core i5, kódnevén Lynnfield négy maggal, Hyper-Threadinggel és 8 megabájt L3 tárral felszerelt, hasonlóan a i7-hez, azonban három helyett mindössze kettő memóriacsatornával rendelkezik, ami memóriaigényes, teljesítménykritikus kódok alatt jelentős, százalékban kétszámjegyű hátrányt is jelenthet az i7-tel szemben, a legtöbb felhasználó számára azonban minden bizonnyal észrevétlen marad. Cserébe az i5 már integrált PCI Express vezérlővel rendelkezik, így közvetlenül kapcsolódik a grafikus chiphez. További, kevéssé jelentős különbség, hogy a Lynnfield nem QuickPath összeköttetést, hanem a korábban a chipset északi és déli hídjai közti kapcsolatért felelős Direct Media Interface-t használja, hogy kommunikáljon a chipsettel és azon keresztül a perifériákkal. A Core i5 LGA1160 foglalatba illeszkedik majd, ami mintegy negyedével teszik olcsóbbá tokozását és az alaplapok foglalatát. A cikk korábban tévesen állította, hogy a Core i5 QuickPath linken áll kapcsolatban a chipsettel. A tévedésért elnézést kérünk, egyúttal köszönöjük olvasónknak a jelzést.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.