Szerző: Bizó Dániel

2009. május 22. 18:05

A jobb RAS a Xen 3.4 legfontosabb újítása

Megjelent a Xen hypervisor legújabb kiadása. A nyílt forráskódú virtualizációs platform 3.4-es verziójának fókusza az energiamenedzsment, valamint a rendelkezésre állás és megbízhatóság fokozása volt. Az erőfeszítések ezenkívül igyekeznek egységesíteni a Xen kliens hypervisorának fejlesztéseit, aminek célja az együttműködés és a kiegészítő fejlesztések támogatása.

HIRDETÉS

A Xen.org által karbantartott Xen hypervisor 3.4-es verziója fokozott RAS (reliability, availability, serviceability) képességeket vonultat fel. Az új kiadás olyan funkciókat implementál, melyek megpróbálják felismerni és izolációval elkerülni a hardverhibákat, valamint figyelmezteti a rendszergazdákat a problémáról. A bejelentés szerint a Xen a processzorban és a memóriában észlelt gondokat képes felismerni és elszigetelni azáltal, hogy kivonja a problémás alkatrészt a működésből.

A kiemelt fejlesztések közé tartozik a sokkal agresszívebb energiatakarékosság, melyet új ütemezési és időzítési algoritmusok használatával ér el. A Xen Client Initiative részeként a Xen 3.4 tartalmazza egy kliens hypvervisor alapjait, melyet a közösség rendelkezésére bocsát továbbfejlesztés céljából. A kliens hyervisor egy olyan desktopvirtualizációs alap, mely képes távoli kapcsolódásra, és távoli desktopot adni, de képes akár letöltni magának a futtatandó virtuális gépet, és azt akár teljesértékű vastagkliens környezetként futtatni, offline.

További fejlesztés a paravirtualizáció nélküli PCI passthrough, vagyis immár virtualizációra fel nem készített operációs rendszerek virtualizálásakor is működik. A másik továbblépést a Hyper-V hívásainak támogatása jelent, melyekkel a Windows új kiadásai igyekeznek virtualizált vendégként támogatni a gazdagép optimalizáltabb futását. A bejelentés elolvasható itt.

a címlapról

emberhiány

9

Megszűnik a Firefox Send és Notes

2020. szeptember 18. 10:32

A Mozillának a nyári leépítések után nem maradt erőforrása a szolgáltatások fenntartására.