Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Atom processzor váltja az AMD Geode-ot a világ egyik legkisebb számítógépében

Bányai György, 2009. május 19. 11:23
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az AMD Geode processzoros Fit-PC Slimet a világ legkisebb számítógépeként mutatta be gyártója. Ennek utóda, a Fit-PC 2 már Intel Atom processzort alkalmaz és zsebméretei mellett nettopos teljesítményt és csatlakoztathatóságot kínál.

hirdetés

A Fit-PC 2 szakított az előd gyengécske 500 megahertzes AMD Geode processzorával, melynek helyét egy Intel Atom Z510 lapka vette át. Az Intel processzora 1,6 gigahertzen jár, mellette 1 gigabájtnyi DDR2-memória található. A parányi, 11,5x10,1x2,7 centiméteres, mindössze 330 grammos számítógép kivehető, cserélhető 2,5 hüvelykes merevlemezzel rendelkezik, mely alapesetben 160 gigabájtnyi adatot tárolhat.

A gép méretei miatt értelemszerűen nem kerülhetett bele optikai meghajtó, azt csak külső egységként csatlakoztathatjuk hozzá a hat USB 2.0 kapu egyikén keresztül. A hálózati kapcsolatok vezetékes és vezeték nélküli adapterek segítségével egyaránt kiépíthetők, előző gigabit sebességre is képes, utóbbi pedig a 802.11 b/g szabványokat ismeri. A hátoldal a LAN-csatlakozó és a négy USB-kapu mellett a külső tápegység aljzatát, a hang ki- és bemeneteket, valamint egy HDMI-portot is tartalmaz, de a vezeték nélküli csatoló antennája is ide csavarható fel.

Az előlap a maradék két USB-port mellett infraporttal és egy miniSD-kártyahellyel rendelkezik. A géphez Windows XP, vagy Ubuntu Linux is kérhető, melyek munkaasztala akár 1920x1080 képpontos felbontásban is megjelenhet. A gép a bejelentés időpontjától már kapható, ára az operációs rendszertől, valamint kiépítettségtől függően 245-400 dollár.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.