Szerző: Bizó Dániel

2009. május 19. 10:10

Saját desktopszinkronizációs cloudot kap az Ubuntu

Desktopszinkronizációs szolgáltatást indított a Canonical Ubuntu Linux-disztribúciója számára. A bétaállapotú Ubuntu One szolgáltatás szorosan integrálódik az operációs rendszerrel, és ingyenes indulócsomaggal igyekszik érdeklődést kelteni. Egyes vélemények szerint ez lesz a Canonical jövőbeni üzleti modelljének alapja, és amennyiben sikert arat, várhatóan multiplatformmá válik a Windows-felhasználók megnyerése érdekében.

A Canonical új szolgáltatása lényegében megegyezik a már korábban elindult hasonló online tárolókkal. Ingyenes indulócsomagot és desktopintegrációt kínál például a Wuala és a Dropxbox is -- sokan utóbbihoz hasonlítják az Ubuntu One szolgáltatását is. Mindkét szolgáltatás integrálódik Windows, Linux és MacOS X környezettel, vagyis megjelenik a meghajtók közt fájlrendszerként, és drag&drop módszerrel is mozgathatjuk oda-vissza az adatokat. Tárhelyünket böngészőn keresztül is elérhetjük, így gyakorlatilag egy interneteléréssel gyakorlatilag sosem felejthetjük otthon vagy veszthetjük el adatainkat, ahhoz bármikor, bárhonnna hozzáérhetünk -- sőt meg is oszthatjuk azokat pubklikus URL generálásával is.

A Wuala további érdekessége, hogy peer-to-peer technológiával igyekszik tehermentesíteni saját szerverfarmját, vagyis a felhasználók egymás közt szétszórva is tárolják adataikat, így viszonylag olcsón, évi 60 euróért tud kínálni például 100 gigabájtnyi helyet, de akár 1 terabájtig is skálázható. Amennyiben mi is hajlandóak vagyunk saját háttértárunkból felajánlani, úgy azzal fizethetünk is további kapacitásokért, az átváltási arány az online töltött időnktől függ. A Dropbox, melynek bétatesztjében 200 ezer ember vett részt, évi 100 dollárért ad 50 gigabájtot. A Wuala 1 gigabájtig, a Dropbox 2 gigabájtig ingyenes.

Ehhez képest az Amazon felhőjében futó, jelenleg meghívásos bétaként üzemelő Ubuntu One havi 10 dollárért 10 gigabájtot kínáló előfizetése nem tűnik túlságosan vonzónak, ráadásul kizárólag az Ubuntu 9.0.4 kiadásától és felfelé használható, ami erősen behatárolja használhatóságát sokak számára azok közül, akik egyébként használnak Ubuntut, hiszen jó eséllyel Windowst vagy más Linux-disztribúciót is használnak más számítógépeken, például a munkahelyükön.

Az Ubuntu One számára azonban a fájlszinkronizáció valószínűleg csak az első lépés azon az úton, hogy teljeskörű dekstopszinkronizációs és backup-szolgáltatássá nője ki magát, azaz nemcsak az adatainkat, de például alkalmazásainkat is képes legyen szinkronban tartani. Sőt, a július második felében megrendezésre kerülő Open Source Conventionön, vagyis az OSCON-on az Ubuntu One-ról szóló előadás absztraktja alapján a Canonical megnyitja a One API-ját külső fejlesztők előtt is, hogy további szinkronizációs, kollaborációs funkcionalitással felvértezett alkalmazásokat tudjanak készíteni. Amennyiben a Canonical bizonyítottnak látja az Ubuntun kikísérletezett cloudját, valószínűleg további platformokra is portolja a szélesebb körű elterjedés és kereskedelmi siker érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról