:

Szerző: Bizó Dániel

2009. május 18. 17:38

A Microsoft a PHP-t is szeretné felhőjében látni

Nyílt forráskódú fejlesztői eszközöket adott ki a Microsoft a PHP-hoz, melynek segítségével jobb együttműködés érhető el a Microsoft saját technológiáival. A fejlesztőkészletek egyike a vállalat cloudszolgáltatásával, az Azure-ral történő integrációt segíti.

A Microsoft a PHP-val történő együttműködést segítő eszközöket a nyílt forráskódú fejlesztéseit összegyűjtő CodePlexen tette közzé. A PHPAzure SDK lényegében lehetővé teszi, hogy a Microsoft növekvőben lévő felhőjébe helyezzünk PHP-s alkalmazásokat, így azok képesek lesznek az Azure-ral REST (Representation State Transfer) és XML felületeken keresztül kommunikálni, prózai módon fogalmazva hozzáférve a számítási és tárkapacitáshoz, valamint a menedzsment funkciókhoz.

A PHP SDK-val felkészített alkalmazás képes lesz akár kívülről, vagyis egy internetre csatlakozó szerverről is elérni az Azure erőforrásait, a PHP motornak nem kell a Microsoft felhőjében futnia. A Microsoft hasonló, az interoperabilitást célzó SDK-t már kiadott Java és Ruby nyelvekhez is. Ezek az SDK-k lényegében a hívások megfelelőségét biztosító osztályokat kínálják. A PHPAzure SDK BSD licenccel rendelkezik jelenleg.

A Microsoft továbbá olyan nyílt forrású kódot és projektet is közzétett a CodePlexen, melyekkel a PHP-fejlesztők Microsoft technológiákat használhatnak fel, mint például a Silverlight tartalmak és vezérlések, vagy az Internet Explorer 8 WebSlices kezelésének elsajátítása. A CodePlex hivatalosan 2006 nyarán indult el azzal a célzattal, hogy teret nyisson a Microsoft valamint a cég platformjaihoz közeli, nyílt forrású fejlesztéseknek. Jelenleg több mint 8 ezer projektet számlál.

Az Azure a Microsoft cloudszolgáltatása, a mögötte meghúzódó platform kereskedelmi termékként nem lesz elérhető. A vállalat szerint Windows Serveren alapul ugyan, ugyanakkor nem volna alkalmas az értékesítésre, mivel a Microsoft adatközpontjaival integrálódik. A Microsoft célja a Windows Azure-rel, hogy egy olyan platformot hozzon létre, amelyen a Windowsra írt alkalmazások ugyanúgy futnak mintha csak egy Windows Serverre telepítették volna őket. A PHP támogatásával az eddig az ASP.NET és .NET, Java és Ruby nyelveken álló alakalmazások tárháza bővült.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.