:

Szerző: Bizó Dániel

2009. június 8. 16:08

Folytatódik a merevlemezek kapacitásának növekedése

Kétévente megduplázódik a merevlemezek kapacitása a következő öt év során, véli a Hitachi Global Storage Technologies. A vállalat úgy becsli, a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a következő évtized közepére már 10 terabájtosnál nagyobb HDD-ket is vásárolhatunk.

A jelenlegi legnagyobb kapacitású 3,5 hüvelykes merevlemezek 2 terabájtot tudnak tárolni, amit négy darab, egyenként 500 gigabájtos tányérral valósítanak meg. Ez négyzethüvelykenként 400 gigabit adatsűrűséget jelent a tányérok felületén. Laboratóriumi körülmények közepette természetesen ennél jóval magasabb sűrűséget is elértek már a gyártók, hiszen egy-egy technológia működőképességének bizonyítása és kereskedelmi alkalmazhatóság közt évek telhetnek el. A Hitachi tavaly nyáron jelentette be, hogy elérte a 610 gigabit/négyzethüvelyket, majd októberben a TDK prezentálta 803 gigabites megoldását.

Ezek a fejlesztések idén és jövőre kerülnek tömegtermelésbe a Hitachi szerint, vagyis hamarosan 3-4 terabájtos merevlemezeket is rendelhetünk, ami tányéronként 1 terabájtot jelent, míg 2011-12 magasságában az ipar áttöri az 1 terabites lélektani határt, megjelenhetnek az 5-6 terabájtos 3,5 hüvelykes, valamint az 1-1,5 terabájtos 2,5 hüvelykes meghajtók. 2014-re újabb duplázás prognosztizál a Hitachi, a vállalat 2,4 terabites sűrűséget vár, írja a Nikkei Electronics.

A Hitachi az úgynevezett Current-Perpendicular-to-Plane Giant Magneto-Resistance (CPP-GMR) technológiájú fejegységek bevezetésével kalkulál, miközben az ilyen extrém sűrűségű írást vélhetően termomágneses, vagyis hővel támogatott technikával lehet megoldani, mikor írás előtt fel kell hevíteni az anyagot -- ezt általában lézerdiódával oldják meg annak gyorsasága, precizitása és kis méretei miatt. A fejvezérlés támogatásához a fejet mozgató kart továbbá csuklóssá tehetik, amivel rezonanciamentesebb és pontosabb pozicionálás érhető el, ez az úgynevezett dual stage actuator technika.

A Giant Magneto-Resistance (GMR), vagyis az óriás mágneses ellenállás fizikai jelenségéért 2007-ben kapott fizikai Nobel-díjat Albert Fert és Peter Grünberg. Az óriás jelző arra utal, hogy a hagyományos ferromágneses anyagokénál jóval nagyobb elektromos ellenálásváltozást lehet elérni, vagyis gyengébb, fizikailag kisebb méretű elemből származó mágneses teret is erőteljesen lehet elektromosan érzékelni. Az óriásmágneses hatást ferromágneses és nem mágneses anyagok rétegelésével lehet produkálni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.