Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 15. 10:54

Kiszáll a leggyorsabb szuperszámítógép megépítéséből az NEC

A válság miatt feladta a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének megépítését a japán NEC. A cég két nappal azután, hogy 3 milliárd dollárnak megfelelő éves veszteségről számolt be és 20 ezer alkalmazott elbocsátásáról döntött, közölte, kiszáll a japán kormányzat által finanszírozott projektből, amelyen a Hitachival és a Fujitsuval közösen már évek óta dolgozott.

A Next-Generation Supercomputer Project célja a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének megépítése volt, a 2005-ben indult kezdeményezés 10 petaflopsos, azaz  másodpercenként tízmilliószor egymilliárd lebegőpontot műveletet végrehajtani képes rendszer megépítését tűzte maga elé, amelyet tudományos kutatások támogatására vetettek volna be 2011-től a Rikagaku Kenkyusho (Riken) intézet felügyelete alatt.

Az NEC illetékesei szerint a vállalat azért szállt ki a projektből, mert a jelenlegi gazdasági körülmények között a kapcsolódó tevékenység túlságosan nagy terhet rótt volna a vállalat pénzügyi mutatóira. \"Az NEC becslései szerint a Next-Generation Supercomputer Project legyártásával kapcsolatos költségek jelentősen csökkentették volna a 2010 márciusában záruló pénzügyi év eredményeit a szükséges hatalmas befektetések miatt. Ezért az NEC úgy határozott, nem vesz részt a gyártási fázisban\" -- áll a cég által kiadott közleményben.  

Az elektronikai vállalat ugyanakkor cáfolta, hogy teljesen feladná szuperszámítógépekkel kapcsolatos tevékenységét, azaz megmaradnak az ilyen irányú fejlesztésekA projektben szintén érintett HItachi a recesszióra hivatkozva szintén visszamondta a részvételt. A japán vállalat 8 milliárd dollárnak megfelelő veszteséget könyvelt el legutóbbi pénzügyi évében. Egyelőre nem tudni, mi lesz a gép sorsa.

A japán Kyodo News Service szerint a RIKEN intézet és a Fujitsu továbbra is kitart a projekt mellett. A Keisoku (magyarul: tíz a tizenhatodik hatványon) kódnevű szuperszámítógép tervei egy hibrid architektúrát vázoltak fel, ahol a Fujitsu által gyártott skalár processzorok dolgoztak volna együtt a Hitachi és az NEC vektorchipjeivel. A Fujitsu épp a napokban fejezte be a Keisokuban is felhasználni kívánt, Venus kódnevű, nyolcmagos SPARC64 VIII processzor prototípusának tesztelését.

Az NEC neve kimondottan jól cseng a mérnöki-tudományos számítástechnika világában, a japán cég által kifejlesztett és megépített Earth Simulator az évezred elején évekig vezette a leggyorsabb szuperszámítógépeket rangsoroló Top500 listát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról